Det er kendt, at ledere ofte arbejder mere end de 37 timer, som en normal arbejdsuge består af.
En undersøgelse offentliggjort af Lederne viste ved årsskiftet, at ledere i danske virksomheder i gennemsnit arbejder i 44,3 timer om ugen. Den største gruppe af ledere på 31 pct. har en arbejdsuge på 40-44 timer.
Det bekræfter det faktum, at ledere arbejder meget. Langt de fleste lederjobs med det ansvar, som følger med, kan naturligvis ikke klares på 37 timer. Det er kendt grundvilkår for ledere i alle typer virksomheder, at man ofte kan blive nødt til at arbejde over.
Metodiske udfordringer
Finansforbundets lederundersøgelse har flere metodiske udfordringer.
For det første fremgår det ikke, hvor stor en andel af de mulige respondenter, som har svaret. En lav svarprocent betyder, at undersøgelsen i givet fald ikke er repræsentativ - og dermed ikke retvisende.
For det andet bliver respondenterne ikke spurgt om arbejdsbetinget stress, men stress i den form, at ”man tænker på problemer hele tiden” – dvs. også problemer, som udspringer af fx privatlivet.
For det tredje er respondenterne tilsyneladende ikke blevet spurgt om, hvorvidt de oplever at være truet på helbredet, da der ikke er noget spørgsmål herom. Hertil kommer, at "oplevede trusler på helbredet" ikke er det samme som, hvad der er lægevidenskabelig evidens for.
Finansforbundets undersøgelse er bemærkelsesværdig ved, at 79 % af lederne svarer, at de ikke er bekymrede for at blive arbejdsløs. Det er et positivt resultat, når større undersøgelser har vist, at den økonomiske krise med dens personalereduktioner har påvirket psykisk arbejdsmiljø og trivsel i virksomhederne - ikke kun hos menige medarbejdere, men også ledere.
"Finansforbundet maler skræmmebilleder om ledernes stress-niveau på et særdeles tvivlsomt grundlag. Det er ærgerligt, at Finansforbundet endnu engang forsøger at beskrive situationen i den finansielle sektor, som værre end den reelt er."
Mariane Dissing, adm.dir. FA