Forskellige priser for klipning af mænd og kvinder - forskellige priser for mænd og kvinders adgang til swingerklubber - gratis entré for mænd til en strikkefestival.
Det er blot nogle af de sager, som Ligebehandlingsnævnet har brugt ressourcer på at behandle i de senere år. Men det bliver formentlig snart lavet om.
Alle Folketingets partier har netop indgået en politisk aftale om at målrette Ligebehandlingsnævnets arbejde. Formålet er, at nævnet fremover skal fokusere på reelle ligestillingssager frem for bagatelagtige sager og sager af "kuriøs karakter".
Konkret betyder det, at man skal have en "individuel, aktuel og konkret interesse" for at kunne klage. I den meget omtalte sag om forskellige priser for herre- og dameklip havde en kvinde klaget til Ligebehandlingsnævnet alene ud fra prisskiltet, og hun havde derfor ikke spurgt frisøren om, hvad det ville koste at klippe hende. Fremover vil man ikke kunne klage alene ud fra fx skiltningen, da det ikke udgør en "konkret" interesse.
Som led i aftalen har Institut for Menneskerettigheder dog mulighed for at klage til nævnet, hvis der er sager af principiel karakter eller af offentlig interesse, selvom der ikke er en borger, der har klaget.
Endelig er der også politisk enighed om, at Ligebehandlingsnævnets ressourcer skal prioriteres bedre sådan, at der bruges flest ressourcer på de komplicerede sager. De mere enkle sager kan fremover blive afgjort af formanden for Ligebehandlingsnævnet, hvor de idag afgøres af mindst 3 medlemmer af nævnet.
FA mener
FA støtter op om denne ændring. De senere års praksis har vist, at Ligebehandlingsnævnet i meget stort omfang har behandlet sager om fx priser i swingerklubber, diskoteker og frisørsaloner.
Disse sager kan dårligt siges at handle om reelle ligestillingsproblemer og har desuden gjort, at nævnet har brugt tid og ressourcer på disse sager på bekostning af sager med større betydning.
Det er derfor fornuftigt, at der er opnået politisk enighed om at justere på, hvilke sager Ligebehandlingsnævnet skal bruge tid og kræfter på.
Ligebehandlingsnævnet har idag en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 9 måneder. En positiv sideeffekt af den aftalte ændring kan være, at sagsbehandlingstiden bliver kortere.