Antallet af ansøgere til de videregående uddannelser via kvote 2 satte forleden ny rekord. Over 50.000 søgte ind. Det er positivt, at så mange unge ønsker at tage en videregående uddannelse. Problemet er bare, at der langt fra er relevante job til dem, når de bliver færdige. Det gælder især de unge, som søger ind på universiteterne. Det seneste tal fra Akademikernes A-kasse i januar viser en dimittendledighed på over 28 pct. Og det er desværre det samme niveau, vi har set i årevis.
Den alt for høje dimittendledighed burde for længst have fået alle advarselslamper til at blinke på universiteterne. Men det er som om, universiteterne ikke har villet erkende, at verden er i forandring. Men som Kvalitetsudvalget har peget på, skal langt hovedparten af universitetskandidaterne frem over finde job i den private sektor. Det kræver selvfølgelig, at de tilegner sig kompetencer, som erhvervslivet har brug for. Og det kræver igen et meget tættere samarbejde mellem universiteterne og erhvervslivet, end vi oplever i dag.
Læren fra erhvervsakademierne
Hvis universiteterne er i tvivl om, hvordan de skal samarbejde med erhvervslivet, kan de rette blikket mod erhvervsakademierne. Finanssektorens Arbejdsgiverforening har i flere år nydt godt af et tæt samarbejde med erhvervsakademierne om uddannelser, som retter sig mod finanssektoren. Erhvervsakademierne er lydhøre og inddragende i forhold til input fra sektoren, og de indretter deres uddannelser og optag efter de behov, som sektoren giver udtryk for. Dimittendledigheden på erhvervsakademiernes uddannelser rettet mod finanssektoren er da også væsentligt lavere end for de akademiske uddannelser generelt. For både finansøkonomer og finansbachelorer er dimittendledigheden således på blot 6 pct.
For mig at se burde universiteterne have en klar interesse i at inddrage erhvervslivet i et tættere samarbejde om deres uddannelser. De uddannelser, som har et klart jobsigte, burde være mere attraktive for de unge. Det gælder ikke mindst for de uddannelser, der retter sig mod finanssektoren, som i fremtiden kommer til at aftage stadig flere kandidater fra universiteterne.
FA har derfor også en stor interesse i et tættere samarbejde med universiteterne om at sikre universitetsuddannelser og dimittender, som matcher finanssektorens behov. Så kan vi bedre opnå, at sektoren ikke kommer til at mangle højtkvalificeret arbejdskraft, at nyansatte akademikere hurtigt bliver til produktive medarbejdere, og at de studerende opdager finanssektoren som et attraktiv kommende arbejdsområde.