Den ekstra regning til AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) skal alligevel ikke betales i 2022, sådan som regeringen ellers har foreslået. I stedet bliver regningen nu fordelt over tre år.
Det står klart efter, at regeringen og arbejdsmarkedets parter fredag indgik en aftale om at forlænge den nuværende trepartsaftale om styrket og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelse (VEU) med et enkelt år.
Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) har tilsluttet sig forlængelsen.
”Mange af de efter- og videreuddannelsesinitiativer, som er en del af den oprindelige aftale, blev reelt skudt til hjørne som følge af corona. Derfor er det fornuftigt at forlænge aftalen og dermed initiativerne. Derudover er det positivt, at aftalen løser udfordringen med genopretningen af økonomien i AUB, uden at virksomhederne skal betale hele regningen i løbet af et enkelt år,” siger Nadeem Farooq, kst. adm. direktør i FA.
Læs også: Forhøjet AUB-regning på vej
Nadeem Farooq ser frem til, at den forlængede aftale skal forhandles igen i 2022.
”Efter- og videreuddannelse er essentielt for alle medarbejdergrupper og brancher. I FA har vi en række helt konkrete bud på, hvordan VEU-systemet kan udvikles, så det bliver mere tidssvarende, fleksibelt og relevant for virksomheder og medarbejdere. De bud vil vi tage med til forhandlingsbordet,” siger han.
I begyndelsen af oktober lancerede FA i regi af Kompetencerådet en række konkrete anbefalinger til fremtidens efter- og videreuddannelsessystem. Læs anbefalingerne er.
Gode pejlemærker
Som led i den forlængede aftale har arbejdsmarkedets parter og regeringen udstukket en række pejlemærker for den aftale, der efter planen skal forhandles næste år.
Det drejer sig bl.a. om:
- At parterne er enige om at styrke VEU-systemet, som et bærende element for den løbende opkvalificering af hele arbejdstyrken
- At VEU-systemet i højere grad skal geares til at anvende digitale tilrettelæggelses- og gennemførelsesformer for at sikre flere og mere fleksible opkvalificeringsmuligheder.