Manglen på arbejdskraft i finanssektoren er tiltaget voldsomt det seneste år.
Helt nye tal fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) viser, at 82 procent af virksomhederne i sektoren nu har rekrutteringsudfordringer.
Den tilsvarende andel var 49 procent i januar 2021.
Artiklen fortsætter efter figuren.
”Det er en meget alvorlig situation, som bl.a. betyder, at virksomhederne oplever et stigende lønpres. I sidste ende kan lønpresset og manglen på arbejdskraft tvinge virksomheder til at flytte funktioner og dermed jobs til lande, hvor der er bedre overensstemmelse mellem efterspørgsel og udbud af arbejdskraft,” siger Nicole Offendal, adm. direktør i FA.
Konkret angiver 3 ud af 4 virksomheder i undersøgelsen, at de oplever stigende lønpres.
”Mange af de ledige stillinger er specialiststillinger indenfor fx rådgivning, it og compliance. Det er ikke funktioner, som vi hurtigt kan opkvalificere andre medarbejdere til. Derfor er det afgørende, at det bliver væsentligt nemmere at rekruttere højt kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, fx gennem forskerskatteordningen,” siger Nicole Offendal og tilføjer:
”Der er en stærk tendens til udelukkende at fokusere på antallet af personer, når vi taler om arbejdsudbud. Men kvalifikationer er lige så vigtige. Derfor skal vi som samfund arbejde med at forbedre matchet mellem uddannelsessystemet og arbejdsmarkedets behov, så vi ikke havner i en lignende situation igen.”
Undersøgelsen er gennemført via FA’s kvartalsvise medlemsbarometer i perioden 7. januar-20. januar. I alt har 78 virksomheder deltaget i undersøgelsen. Det svarer til en svarprocent på 67. Besvarelserne dækker 76 pct. af de beskæftigede i FA’s medlemsvirksomheder.
Lav ledighed i finanssektoren
Et kig i ledighedsstatistikkerne afslører, at ledigheden i finanssektoren er lav. Det gælder både på finans- og forsikringsområdet. Begge steder var ledigheden i december 2021 på 1,7 procent.
Nicole Offendal, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), understreger dog, at ledigheden ikke nødvendigvis er udtryk for den ledige arbejdskraft, som 8 ud af 10 virksomheder i finanssektoren i dag har rekrutteringsudfordringer med.
”Ledighedstallene omfatter også personer, som allerede har fået nyt job, men ikke er tiltrådt endnu, og som derfor reelt kun er ledige i en meget kort periode. Samtidig dækker statistikken ikke nødvendigvis over de profiler, som virksomhederne efterspørger,” siger Nicole Offendal.