Mænd, der får barn med en kvinde, som har en lang videregående uddannelse på CV’et, holder i gennemsnit 47,5 barselsdage med den nyfødte.
Derimod er antallet af fars barselsdage kun 18, når kvinden ikke har en ungdomsuddannelse, og 30, når kvinden har en mellemlang videregående uddannelse.
Tallene stammer fra en ny opgørelse, som Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistiks database, Barsel05, for forældreårgangen 2018.
Ifølge Kenneth Reinicke, mandeforsker og lektor ved Center for Køn, Magt og Mangfoldighed ved Roskilde Universitet, er der sammenhæng mellem uddannelsesniveau og opfattelsen af fædres barsel.
”Vi ved fra studier, at uddannelsesniveauet spiller en stor rolle for både mænd og kvinders forestillinger om, at manden skal have et engageret, tæt og nærværende forhold til barnet fra en tidlig alder. Det kommer også til udtryk i forventningen om, at manden tager barsel,” siger Kenneth Reinicke.
Øremærket barsel kan reducere forskelle
Opgørelsen viser også, at kombinationen af både mor og fars uddannelsesniveau spiller ind på antallet af fars barselsdage.
Har både mor og far en lang videregående uddannelse, holder far i gennemsnit 54 barselsdage, mens det tilsvarende antal blot er 14,5 dage, når ingen af forældrene har en ungdomsuddannelse.
”Hvis man vil reducere den forskel, er øremærket barsel et effektivt redskab. Selvom faderskabet er i hastig samfundsmæssig forandring, og den kulturelle dagsorden for mænd og fædre har ændret sig markant, må man ikke undervurdere de dilemmaer mange mænd kan stå i, hvis der ikke er reserverede barselsperioder til dem, som ikke kan overdrages til moderen. Disse dilemmaer kan både udspille sig i hjemmet og på arbejdspladsen,” påpeger Kenneth Reinicke.
Arbejdsgiverforening: Tilskynd til fædrene til orlov
Ifølge Mariane Dissing, adm. direktør i FA, er der ’et hav’ af gode argumenter for, at fædre bruger deres barsel.
”For mange medarbejdere giver arbejdslivet mere mening, når det er muligt for dem at kombinere arbejds- og familielivet. Det gælder ikke mindst for nybagte forældre. Set fra et arbejdsgiverperspektiv giver det god mening at tilskynde til en mere ligelig fordeling af orloven mellem mor og far,” siger Mariane Dissing og fortsætter:
”Det handler både om formelle og uformelle rammer. Overenskomsterne skal indeholde gunstige muligheder for forældreorlov, men det er også helt afgørende, at kulturen og normerne på arbejdspladserne understøtter, at mandlige ansatte tager barsel.”
Forskel på land og by
Opgørelsen viser også, at der er betydelige geografiske forskelle.
I København holder fædrene flest barselsdage, nemlig i snit 45,2. I den anden ende af skalaen ligger fædre i Vestjylland med et gennemsnit på 23,4 barselsdage.
”Der er ingen tvivl om, at det ligestillede forældreskab og det moderne faderskab trives bedre i byerne. Dette skyldes igen bl.a., at uddannelsesniveauet spiller en stor rolle, og at der bor flest højtuddannede i de store byer,” forklarer Kenneth Reinicke.
EU har besluttet, at der i medlemslandene skal indføres to måneders øremærket barsel til hver forældre. I Danmark træder direktivet i kraft i juni 2022.
Sådan gjorde vi
Opgørelsen er baseret på data fra Danmarks Statistik, Barsel05. Datagrundlaget består af samboende forældre, hvor begge forældre har ret til dagpenge. Tallene viser, hvor meget barsel faren holder i barnets første leve år med barselsdagpenge. Gennemsnitlig barsel er opdelt på en forældreårgang. Dvs. for et barn født 1. maj 2018, måles barsel fra 1. maj 2018 og 12 måneder frem, og tallene optræder for forældreårgangen 2018.
Tallene viser ikke den isolerede effekt af hhv. farens og morens uddannelse og geografi, da der er et sammenspil mellem moren og farens uddannelse og geografi. Fx tyder det på, at en mor med en lang videregående uddannelse (LVU) er mere tilbøjelig til at få børn med en mand med LVU og bosætte sig i København. Alle tre faktorer tyder på at påvirke længden af farens barsel. Derudover kan der være andre forhold, som spiller ind, som ikke er med i tallene, men som hænger sammen med uddannelse og geografi.