Uddannelsesniveauet stiger og stiger i finanssektoren. En helt ny opgørelse over uddannelsesniveauet hos sektorens ansatte viser, at hver anden nu har en videregående uddannelse.
Udviklingen væk fra en sektor med primært faglært arbejdskraft mod en sektor med primært videreuddannet arbejdskraft vil fortsætte de kommende år. Det mener Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
”Andelen af medarbejdere med videregående uddannelser vil fortsat stige. Det er øget digitalisering, ændrede kundekrav og ikke mindst stigende kompleksitet i produkter og regulering, der skaber behovet for videreuddannet arbejdskraft. Og jeg tror ikke, at vi har set enden af hverken den digitale udvikling eller den politiske regulering endnu,” siger Mariane Dissing, der understreger, at der også i fremtiden er brug for faglært arbejdskraft i sektoren:
”Men fordelingen mellem de videreuddannede og de faglærte ændrer sig i retning af færre faglærte og flere videreuddannede.”
Stejl kurve
Det er Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), der har lavet opgørelsen via foreningens egne data og via uddannelsesoplysninger fra Danmarks Statistik.
Opgørelsen viser, at uddannelsesniveauet har oplevet en stejl kurve de seneste 10 år. I 2007 havde 30 procent af medarbejderne en videregående uddannelse, mens det i 2017 er 50 procent.
Til sammenligning er andelen af befolkningen - i aldersgruppen 25-64 år - med en videregående uddannelse i samme periode steget fra 31 til 40 procent, altså en mere flad udvikling end i finanssektoren.
Penge- og realkredit ansætter flest videreuddannede
Dykker man ned i FA’s opgørelse, fremgår det, at det især er penge- og realkreditinstitutterne, der ansætter medarbejdere med videregående uddannelser.
I penge- og realkreditinstitutterne har 54 procent af medarbejderne en videregående uddannelse. Det samme er tilfældet for 39 procent af de forsikringsansatte.
”I bankerne har den teknologiske innovationskraft været historisk stor de seneste år. Det har betydet, at nogle jobfunktioner og opgaver er forsvundet, mens andre og nye er opstået. Summen er, at kompetencekravene til medarbejderne er steget,” siger Mariane Dissing og fortsætter:
”Det er en udvikling, som endnu ikke har ramt forsikringsarbejdsmarkedet i samme omfang.”
Opgørelsen viser også, at det især er yngre medarbejdere i finanssektoren, som har en videregående uddannelse. Flere end 7 ud 10 ansatte under 35 år har en videregående uddannelse, mens det gælder for lidt mere end hver femte af medarbejderne over 55 år.
Opgørelsen viser udelukkende uddannelser, der er offentligt godkendte. Private uddannelser, som er udbredte i finanssektoren, indgår ikke i uddannelsesoplysningerne fra Danmarks Statistik. Derfor er det reelle uddannelsesniveau højere, end opgørelsen viser. Det gælder især for forsikringsansatte.