Danmark åbner mere og mere op efter den lange corona-nedlukning, der blandt andet har sendt tusindvis af finansansatte på hjemmearbejde.
Opfordring til hjemmearbejde
Den nuværende opfordring til hjemmearbejde fremgår af de gældende retningslinjer om ansvarlig indretning af private kontorarbejdspladser fra januar 2021. Her fremgår det, at:
Arbejdsgivere opfordres kraftigt til at sikre, at medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gør dette. (…) Det forventes, at ledelsen på alle både offentlige og private arbejdspladser gennemgår funktionerne på arbejdspladsen med henblik på at så mange medarbejdere som muligt arbejder hjemme.”
Kilde: Erhvervsstyrelsens vejledning af 22. januar 2021, Retningslinjer om ansvarlig indretning af private kontorarbejdspladser mv.
I en ny undersøgelse, som Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) har gennemført blandt sine medlemsvirksomheder, svarer 60 procent af virksomhederne, at de forventer, at genåbningen er så langt fremme, at deres ansatte kan møde frit ind på arbejdspladsen inden slutningen af juni.
”Når vi ser på genåbningen af samfundet omkring os, så deler jeg forventningen om, at relativt mange er tilbage på arbejdspladsen, når vi rammer udgangen af juni. Det er dog vores klare vurdering i FA, at opfordringen til hjemmearbejde er noget af det sidste, der bliver fjernet,” siger Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
De 60 procent af virksomhederne tegner sig for halvdelen af de ansatte i FA’s medlemsvirksomheder.
Udfordringer med trivsel og mental sundhed
Regeringen har i flere omgange siden foråret 2020 opfordret til hjemmearbejde.
Alt efter covid-19-situationen har regeringen enten opfordret til udvidet brug af hjemmearbejde eller til hjemmearbejde i videst muligt omfang.
”Mange finansansatte har arbejdet hjemmefra i mange måneder nu. Det sætter sig i trivslen og den mentale sundhed hos nogle medarbejdere, ligesom nogle oplever ergonomiske udfordringer,” siger Mariane Dissing og fortsætter:
”Derfor har virksomhederne igangsat mange forskellige forebyggende tiltag. For de fleste medarbejdere er den bedste medicin dog nok at komme fysisk tilbage på arbejdspladsen og møde kollegerne.”
Mariane Dissing understreger, at nedlukningen også har betydet, at de sociale relationer i privatlivet har været sat på vågeblus.
”Derfor er udfordringer med mental sundhed og trivsel svære at forebygge fuldstændigt for arbejdsgiverne,” siger hun.
Undersøgelsen er gennemført via FA’s kvartalsvise medlemsbarometer og afsluttet 20. april 2021. I alt har 84 finansvirksomheder besvaret undersøgelsen. Det svarer til en svarprocent på 67 og dækker 68 procent af de beskæftigede i FA’s medlemsvirksomheder. Svarene i undersøgelsen er baseret på, at vaccineplanen ikke ændres.