Mere end 7 ud af 10 ansatte i den danske finanssektor løste deres arbejdsopgaver fra privaten under corona-nedlukningen. Og medarbejderne gjorde det så effektivt, at 29 procent af finansvirksomhederne nu planlægger at anvende væsentligt mere hjemmearbejde i fremtiden.
Det viser ny undersøgelse, som Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) har foretaget blandt 72 virksomheder, der samlet set dækker ca. 43.400 medarbejdere i finanssektoren.
”Der er ingen tvivl om, at corona-nedlukningen har påvirket vores vaner og syn på hjemmearbejde. Det er naturligvis forskelligt fra funktion til funktion, hvordan mulighederne for hjemmearbejde er, men jeg er sikker på, at vi i fremtiden vil se mere hjemmearbejde i sektoren,” siger Mariane Dissing, adm. direktør i FA.
Bekendtgørelse kan spænde ben for hjemmearbejde
En 17 år gammel bekendtgørelse fra Arbejdstilsynet kan imidlertid spænde ben for udviklingen.
Konkret fremgår det nemlig af bekendtgørelsen, at arbejdsgivere skal sikre sig en lang række ting, hvis medarbejdere arbejder hjemme mere end en enkelt dag om ugen.
”Der er en lang række krav, fx om lys, bord, skærmtype, arbejdsrum og indeklima, som en hjemmearbejdsplads skal opfylde. Er betingelserne ikke opfyldt i medarbejderens private hjem, når medarbejderen arbejder hjemme, risikerer arbejdsgiveren et påbud og i sidste ende en bøde,” fortæller Mariane Dissing.
”Den oprindelig bekendtgørelse er fra 2003 og blev senest opdateret for ni år siden i 2011. Derfor er reglerne ude af trit med nutidens arbejdsmarked, hvor både medarbejdere og virksomheder i stigende grad efterspørger fleksibilitet og selvstændighed. Med undersøgelsen i hånden vil vi nu tage kontakt til Arbejdstilsynet og høre, om ikke det er tid til at tilpasse bekendtgørelsen til år 2020,” fortsætter hun.
Konkret er det bekendtgørelse nr. 247 af 2. april 2003, som er ændret ved bekendtgørelse nr. 1073 af 22. november 2011, det drejer sig om.
Undersøgelsen er gennemført i slutningen af april og starten af maj.
Overenskomst understøtter udvikling med mere hjemmearbejde
Umiddelbart inden corona-nedlukningen indgik Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) og Finansforbundet en ny treårig overenskomst, der øger fleksibiliteten for virksomheder og medarbejdere på en lang række områder.
Ifølge Mariane Dissing, adm. direktør i FA, giver overenskomsten virksomheder og medarbejdere større lokal frihed til at aftale fx hjemmearbejde, bl.a. fordi overenskomsten indeholder selvstændig arbejdstilrettelæggelse.
”Et af de helt centrale elementer i overenskomsten er et forenklet arbejdstidssystem og langt større mulighed for selvstændig arbejdstilrettelæggelse. I praksis betyder det, at virksomheder og medarbejdere med den nye overenskomst har et stort rum til at aftale fx den arbejdstid og det arbejdssted, der passer til netop deres hverdag,” siger hun.