Siden 1997 er andelen af medarbejdere med en erhvervsuddannelse i finanssektoren mere end halveret, mens andelen af medarbejdere med en videregående uddannelse er tæt på firedoblet. Det viser en helt ny opgørelse fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
”Sektoren har gradvist oplevet, at kompleksiteten og dermed kompetencekravene er steget siden årtusindeskiftet. Især de seneste 10 år har digitalisering og politisk regulering øget kravene til sektorens medarbejdere. Derfor er flere funktioner i dag end tidligere besat af medarbejdere med videregående uddannelser,” siger Nicole Offendal, adm. direktør i FA.
Konkret viser tallene, at andelen af medarbejdere, der har en erhvervsuddannelse registreret hos Danmarks Statistik, som højest fuldførte uddannelsesniveau, er faldet fra 61 procent i 1997 til 28 procent i 2021, mens andelen af medarbejdere med videregående uddannelser er steget fra 15 til 57 procent.
Artiklen fortsætter efter grafikken
Andel medarbejdere med videregående uddannelser - 1997
Andel medarbejdere med videregående uddannelser - 2021
I samme periode er andelen af medarbejdere med en erhvervsuddannelse på resten af arbejdsmarkedet faldet fra 36 til 32 procent, mens andelen af ansatte med videregående uddannelser er steget fra 23 til 39 procent.
Ifølge Nicole Offendal er uddannelsesniveauet i sektoren reelt endnu højere, end statistikkerne viser:
”I finanssektoren investerer virksomhederne tre gange mere i kompetenceudvikling af medarbejderne, end gennemsnittet af det private arbejdsmarked gør. Det betyder, at rigtig mange af de erfarne ansatte med en erhvervsuddannelse reelt er på et uddannelsesmæssigt højere niveau. Så sektoren er faktisk endnu mere vidensintensiv, end statistikkerne tilsiger.”
Tal fra Danmarks Statistik viser, at de direkte uddannelsesomkostninger pr. præsteret time udgør 3,1 kr. pr. medarbejder pr. time i finanssektoren, mens de i gennemsnit for landets private virksomheder som helhed udgør 1,2 kr. pr. medarbejder pr. time.
Se virksomhedsspecifikke tal
FA har netop udgivet to nye statistikker, hvor det er muligt at trække virksomhedsspecifikke tal på fravær og løn opdelt på uddannelsesniveau. Læs mere om fraværs- og uddannelsesstatistikken og om løn- og uddannelsesstatistikken.