Det skal være dyrere for virksomheder, hvis deres medarbejdere udsættes for seksuel chikane, mener regeringen.
I et helt nyt lovforslag, der netop er sendt i høring, foreslår regeringen, at niveauet for godtgørelsen skal hæves med en tredjedel. Dermed vil den gennemsnitlige godtgørelse stige fra 25.000 til godt 33.000 kroner.
”Vi har alle sammen et ansvar for at sætte en stopper for seksuel chikane, og derfor vil vi i regeringen nu også gøre det dyrere at overtræde forbuddet. Godtgørelserne i sager om seksuel chikane er simpelthen for lave og utidssvarende. Det vil vi lave om på nu og samtidig sende et klart signal om, at seksuel chikane er helt uacceptabelt,” skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.
FA: Forebyggelse handler om kultur
Adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), Mariane Dissing, tror ikke, at et højere godtgørelsesniveau vil nedbringe antallet af sager om seksuel chikane på arbejdsmarkedet.
”Forebyggelse af seksuel chikane handler grundlæggende om kultur på arbejdspladsen og om at have klare regler på området. Selv om arbejdsgiverne har et særligt ansvar i den forbindelse, så har medarbejderne også et betydeligt medansvar for at opretholde en kultur på arbejdspladsen, hvor seksuel chikane er uacceptabelt. Og i den forbindelse tror jeg ikke, at et højere godtgørelsesniveau spiller den store rolle,” siger Mariane Dissing.
En sag er én for meget
Ifølge en undersøgelse, som Finansforbundet offentliggjorde i maj, har to ud af hundrede finansansatte inden for de seneste tre år oplevet uønskede seksuelle tilnærmelser.
”Selv om antallet af sager om seksuel chikane er få i finanssektoren, så er en sag en sag for meget. Derfor er det et område, som vores medlemsvirksomheder har stort fokus på,” siger Mariane Dissing.
Udover et højere godtgørelsesniveau vil regeringen gøre forbuddet mod seksuel chikane endnu tydeligere i ligebehandlingsloven, så der står, at lige arbejdsvilkår også omfatter forbud mod seksuel chikane.
Høringsfristen er 21. september 2018. Herefter skal lovforslaget behandles i Folketinget.