”#MeToo-fortællingerne er et wake up call til os alle. Der er brug for at sætte seksuel chikane på dagsordenen -også på de enkelte arbejdspladser.”
Det skriver ligestillingsminister Karen Ellemann (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i et brev til landets virksomheder og offentlige institutioner.
Sexchikane er sjældent i finanssektoren
Hovedorganisationen FTF, der blandt andet repræsenterer Finansforbundet og Forsikringsforbundet, slog for nyligt fast i en stor undersøgelse, at sexchikane stort set ikke eksisterer i finanssektoren.
I undersøgelsen konkluderede FTF, at fem procent af de danske lønmodtagere indenfor det seneste år har været udsat for seksuel chikane på arbejdspladsen, mens det kun gælder for én enkelt procent af medarbejderne i brancheområdet Privat service, som finanssektoren hører under.
Kilde: FTF'ernes Psykiske Arbejdsmiljø (Januar 2018)
Brevet, der kommer i forlængelse af #MeToo, indeholder en opfordring til virksomhederne om, at man på arbejdspladserne taler om respekt, god tone og omgangsform.
Ligesom DA har Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) sagt ja til at hjælpe regeringen med at distribuere opfordringen videre til medlemsvirksomhederne.
”Seksuel chikane er ikke et stort problem i finanssektoren. Vi oplever væsentligt færre sager end det øvrige arbejdsmarked. Sådan skal det gerne vedblive med at være. Derfor videreformidler vi naturligvis gerne regeringens opfordring,” siger Mariane Dissing, der er adm. direktør i FA.
Opfordringen er tirsdag formiddag sendt via e-mail til de personaleansvarlige i FA’s medlemsvirksomheder.
Læs også: Ny FTF-undersøgelse: Stort set ingen sexchikane i finanssektoren
Regeringen bebudede allerede ved et åbent samråd i januar, at den i 2018 vil have et øget fokus på sexchikane.