Tirsdag den 1. september trådte den nye ferielov i kraft.
Meget er uændret, men lovændringen betyder, at virksomheder og medarbejdere skal vænne sig til nye regler og en række nye begreber, bl.a. samtidighedsferie, ferieafholdelsesperiode og forskudsferie.
Se også: FA’s temahjemmeside om den nye ferielov
Juristerne i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) har lavet et overblik over de væsentligste begreber og regler i ferieloven.
Spørgsmål om ferieloven kan rettes til FA’s jurister via telefon 3391 4700.
Overblik: Væsentligste ændringer, regler og begreber i den nye ferielov
Samtidighedsferie: Samtidighedsferie betyder, at ferien afholdes i takt med, at den optjenes. Efter den nye ferielov optjener medarbejdere som hidtil 2,08 dages ferie pr. måned, de er ansat. Det nye er, at ferien allerede kan afholdes i måneden efter, at den er optjent.
Optjening: Optjeningsperioden løber fra 1. september til 31. august.
Afholdelse: Ferien, der optjenes i løbet af ferieåret, kan afholdes i ferieafholdelsesperioden, der løber til 31. december efter ferieårets udløb. Den ferie, en medarbejder optjener i perioden 1. september 2020 til 31. august 2021, kan afholdes i perioden 1. september 2020 til 31. december 2021. Der er forsat en hovedferieperiode fra 1. maj til 30. september, hvor medarbejdere har ret til at holde tre ugers sammenhængende ferie.
Ikke-afholdt ferie fra miniferieåret (1. maj 2020 til 31. august 2020): Ferie efter den hidtidige ferielov, som medarbejderen ikke har afholdt, overføres automatisk til afholdelse efter den nye ferielov. Det betyder, at den ikke-afholdte ferie kan afholdes frem til 31. december 2021.
Forskudsferie: Som noget nyt er der mulighed for, at virksomhed og medarbejder kan aftale at holde ferie på forskud. Det betyder, at medarbejderen efter aftale kan holde betalt ferie, før den er optjent. Forskudsferien modregnes så i senere optjent ferie.
Feriehindring: Op til 4 ugers feriehindringsferie skal overføres til afholdelse i næste ferieafholdelsesperiode, og kan alene komme til udbetaling, hvis feriehindringen fortsat består ved den ferieafholdelsesperiodes udløb.
Ferietillæg: Tillægget skal enten udbetales samtidig med, at ferien holdes eller kan deles, således at ferietillæg for perioden 1. september til 31. maj udbetales sammen med lønnen for maj, og ferietillæg for perioden 1. juni til 31. august udbetales sammen med lønnen for august. For overenskomstansatte gælder andre regler. På finansområdet er reglerne om ferietillæg videreført uforandret. På forsikringsområdet følges ferielovens periodisering og udbetalingsterminer, med mindre andet aftales lokalt.
Den 5. ferieuge: Den 5. ferieuge vil som hidtil kunne overføres efter aftale. Hvis ikke det er aftalt, at ferieugen overføres, skal virksomheden automatisk udbetale den efter 31. december.
Feriedifferenceberegning: Hidtil har virksomheden alene skulle foretage en feriedifferenceberegning ved ændringer i arbejdstiden eller arbejdsomfang på mere end 20 pct. Med den nye ferielov udgår bagatelgrænsen på 20 pct. Der skal således foretages en feriedifferenceberegning uanset ændringens omfang.