Regeringens såkaldte VEU-ekspertgruppe offentliggjorde i dag sine anbefalinger til, hvordan området kan gøres bedre i fremtiden.
Gruppen anbefaler blandt andet en personlig uddannelseskonto til de af landets lønmodtagere, der er omfattet af en overenskomst. Og det er en interessant idé, hvis den kan realiseres indenfor de nuværende økonomiske rammer, lyder det fra Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
”Efteruddannelse og kompetenceudvikling er et delt ansvar mellem virksomheder og medarbejdere, men i dag bliver det næsten udelukkende italesat som arbejdsgivernes ansvar. Med en personlig uddannelseskonto bliver det langt tydeligere, at den enkelte medarbejder også har et individuelt ansvar for sin egen kompetenceudvikling. Set i det lys er det bestemt et interessant forslag,” siger Mariane Dissing.
Hun understreger, at en personlig uddannelseskonto også kan betyde, at alle lønmodtagere, uanset uddannelsesbaggrund, bliver ligestillet i forhold til kompetenceudvikling.
”Det er helt afgørende, at fremtidens efteruddannelsessystem favner hele arbejdsmarkedet fra ufaglærte til akademikere. Det er ikke tilfældet i dag, selv om alle grupper har brug for løbende kompetenceudvikling, uanset deres uddannelsesmæssige baggrund,” siger Mariane Dissing.
Opbakning til realkompetencevurdering
Et andet af ekspertgruppens i alt 13 forslag er, at alle skal have mulighed for at få vurderet deres realkompetencer.
”Det er god idé, fordi det er vigtigt, at vi på det danske arbejdsmarked får et system, der enkelt og gennemskueligt dokumenterer og anskueliggør den enkeltes samlede kompetencer. Det vil give en langt mere præcis vurdering af behovet for kompetenceudvikling hos medarbejderen. På den måde får vi kompetencer, der eksempelvis er erhvervet via sidemandsoplæring eller via private uddannelser, med i det samlede billede,” siger Mariane Dissing.
Regeringen nedsatte VEU-ekspertgruppen i august 2016. Gruppens opgave var at komme med anbefalinger til et mere fleksibelt, målrettet og bæredygtigt VEU-system. Anbefalingerne skal bruges i de kommende trepartsforhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om netop fremtidens voksen-, efter- og videreuddannelsessystem.