Regeringen, Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF og Konservative har 20. november 2015 indgået en aftale, som giver uddannelsesinstitutionerne mere frihed til at tilrettelægge studiefremdriften på deres uddannelser. Samtidig fastholdes det overordnede mål om, at universiteterne skal reducere den gennemsnitlige studietid frem mod 2020. Aftalen træder i kraft fra efterårssemestret 2016.
Vigtigt at universitetsstuderende bliver arbejdsmarkedsrelevante
FA mener, at det er en stor landevinding, at aftalen sikrer bedre muligheder for at styrke ikke mindst de universtitetsstuderendes arbejdsmarkedsrelevans. Med aftalen får de studerende nemlig mulighed for at få dispensation fra de studieaktivitetskrav, som universitetet fastlægger, til brug for studieophold i udlandet, formelle praktikforløb og projektorienterede forløb. Det er også positivt, at aftalepartierne senere vil drøfte mulighederne for en erhvervskandidatuddannelse på deltid uden brugerbetaling og SU. Det er en model, FA i særlig grad har agiteret for, da den giver mulighed for fuldtidsarbejde ved siden af studierne. Erfaringen viser, at sådanne erhvervskandidater har meget lav ledighed og relativ høj startløn.
Med aftalen er der fundet en fornuftig balance: På den ene side opretholdes universiteternes incitament til fortsat at reducere den gennemsnitlige studietid på universiteterne. Det er tiltrængt. På den anden side får de universitetsuddannede bedre muligheder for at blive mere arbejdsmarkedsparate. Det er også tiltrængt.
Nu er der behov for at forlænge retskravet
FA havde dog gerne set, at aftalen også havde indeholdt en forlængelse af retskravet til to år. Det ville have givet universitetsbachelorerne et langt større incitament til at prøve sig af på arbejdsmarkedet, inden de kaster sig over kandidatuddannelsen. FA vil fortsat arbejde for, at et politisk flertal også ser lyset i forhold til den sag.