Danske arbejdspladser skal blive bedre til at forebygge og håndtere krænkende handlinger og lummer adfærd.
Det mener regeringen, som derfor nu indkalder arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger.
”Ingen skal udsættes for seksuel chikane eller føle sig krænket på deres arbejdsplads. Arbejdsgiverne bærer ansvaret for, at arbejdsmiljøet er i orden, men vi kan jo desværre med al tydelighed konstatere, at der er behov for, at vi fra politisk hold sætter flere ting i gang for at komme problemet til livs og sørge for, at der bliver grebet ind, når der opstår sager – og allerhelst inden de opstår,” siger beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.
Læs også: Se eller gense streaming om forebyggelse af seksuelle krænkelser
Konkret vil regeringen drøfte med parterne, hvordan man sikrer en bedre forebyggelse og en mere konsekvent håndtering på arbejdspladserne i sager om seksuel chikane.
Læs også: Ny guide til forebyggelse og håndtering af seksuel chikane
I Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) roser Mariane Dissing, adm. direktør, regeringens initiativ.
”Seksuelle krænkelser er en problematik, som er mere udbredt i nogle brancher end i andre. Men udfordringen findes alle steder på arbejdsmarkedet. Derfor er det rigtigt set af regeringen, at den samler arbejdsmarkedets parter til trepartsdrøftelser om seksuelle krænkelser,” siger hun.
Mariane Dissing understreger, at seksuelle krænkelser ikke er et udbredt problem i finanssektoren, men at der er sager.
”Som arbejdsgiver er seksuelle krænkelser på arbejdspladsen helt uacceptable, uanset om det er ledere, kolleger, kunder eller samarbejdspartnere, der udøver krænkelserne. Derfor skal det have ansættelsesretslige konsekvenser. Og det er mit indtryk, at finansvirksomheder både forebygger og slår resolut ned på seksuelle krænkelser, når de får kendskab til dem,” siger hun.
Læs også: Seksuel chikane: Én sag er én sag for meget
Regeringen understreger i pressemeddelelsen, at den forventer, at arbejdsgiverne i langt højere grad end i dag, vil anvende ansættelsesretslige redskaber i sager om seksuel chikane.
Udover trepartsforhandlingerne har regeringen en række andre initiativer på området i støbeskeen. Bl.a. vil regeringen med en kommende whistleblowerlov give alle ansatte mulighed for at henvende sig via ordningen om tilfælde af seksuel chikane på arbejdspladsen.
Læs mere Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.