Et politisk flertal har i dag formelt vedtaget lovforslaget om særskat til den finansielle sektor.
Med lovforslaget hæves selskabsskattesatsen for finanssektoren med 4 procentpoint, og af forslaget fremgår det, at finanssektoren allerede fra 2023 skal betale 1,7 milliarder kroner ekstra i selskabsskat til delvis finansiering af Ret til tidlig pension.
Fra 2024 og frem lyder den årlige ekstraregning på 2,1 milliarder kroner, hvilket svarer til en stigning i selskabsskattebetalingerne på hele 18 procent. Det viser en analyse fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
I FA kan Nicole Offendal, adm. direktør, ikke udelukke, at milliardregningen på sigt kan føre til afskedigelser i sektoren.
”Det er klart, at når en sektor får en skattestigning på 18 procent eller en ekstraregning på 2,1 milliarder kroner om året, så skal pengene findes et sted, fordi virksomhedernes omkostningsniveau øges markant. Derfor er virksomhederne nødt til at se på hele forretningen. Det gælder naturligvis også lønomkostningerne, fx i form af lavere lønstigninger eller afskedigelser. Det er vigtigt at forstå, at det er en ekstra omkostning, som sektoren pålægges år efter år og som permanent forværrer vores konkurrenceevne i forhold til andre brancher,” siger Nicole Offendal.
Det var i oktober 2020, at et politisk flertal med regeringen i spidsen blev enige om, at finanssektoren skal finansiere en betydelig del af Ret til tidlig pension.
Dengang svarede 24 procent af FA’s medlemsvirksomheder i en undersøgelse, at de forventede at reducere deres lønomkostninger og dermed afskedige medarbejdere, hvis særskatten blev til virkelighed.
Nicole Offendal vil ikke udelukke, at den andel er steget.
”Det økonomiske miljø er ændret siden da. Der er i dag langt mere usikkerhed. I finanssektoren har vi kurs direkte mod en perfekt storm. Stigende omkostninger, omfattende mangel på specialiserede faggrupper og et stigende lønpres fra medarbejdere grundet stigende inflation sætter sit aftryk på sektoren. I den situation er det naturligt også at se på sine lønomkostninger til delvis finansiering af særskatten,” siger Nicole Offendal.
Sættes særskatten i relation til finanssektorens samlede lønsum, udgør den 3,2 procent, viser FA’s analyse.