En faglig voldgiftsret med tre højesteretsdommere som opmænd slog i går fast, at SDC som led i overgangen fra virksomhedsoverenskomst til standardoverenskomsten havde fulgt hovedaftalens regler til punkt og prikke. Finansforbundet fik derfor ikke medhold i deres krav om, at medarbejderne skulle have været individuelt varslet om de væsentlige ændringer, som overgangen medførte. Dette selv om ændringerne betød væsentlige forringelser af medarbejdernes løn- og ansættelsesvilkår.
Det er Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), som har ført sagen på vegne af SDC. Og her er underdirektør og advokat Merete Preisler tilfreds med gårsdagens afgørelse.
”Vi er naturligvis glade for, at afgørelsen også denne gang går SDC’s vej. Det er vi ikke mindst, fordi vi mener, at SDC har handlet fuldstændig efter bogen, hvilket vi nu også har voldgiftens ord for,” siger Merete Preisler.
Voldgiftssagen er den tredje i rækken af sager, som Finansforbundet gennem de seneste to år har anlagt mod SDC og FA. Alle sagerne drejer sig om, hvad der gælder, når en virksomhed skal overgå fra en lokal virksomhedsoverenskomst til standardoverenskomsten. Også i de to tidligere sager, der er afgjort af Arbejdsretten, er SDC og FA blevet frikendt for brud på hovedaftalens regler.
Der udestår stadig en fjerde sag mellem parterne. Sagen er endnu ikke berammet af Arbejdsretten.
Sagskomplekset kort
Sagskomplekset tager sin begyndelse tilbage i 2012, hvor det ikke lykkes SDC at forny deres lokale virksomhedsoverenskomst. Dengang måtte Arbejdsretten på banen for at afgøre, hvorvidt uenigheden, som afsluttede parternes mægling, udgjorde en såkaldt førstegangs-uenighed.
Det er nemlig ret centralt, fordi uenighed ved to overenskomstforhandlinger i træk, ifølge parternes hovedaftale, betyder, at den generelle overenskomst, standardoverenskomsten, erstatter virksomhedsoverenskomsten.
I 2012 gav Arbejdsretten SDC og FA medhold i, at der var tale om en førstegangs-uenighed.
Uenighederne fortsatte, da der heller ikke i 2014 kunne opnås enighed om en fornyelse af virksomhedsoverenskomsten. Dermed var der konstateret uenighed ved to på hinanden følgende overenskomstrunder. Men på vegne af Finansforbundet anlagde FTF sag ved Arbejdsretten mod SDC og FA for brud på hovedaftalen. FTF og Finansforbundet mente, at hovedaftalen bestemte, at overgangen skulle ske omkostningsneutralt (uden forringelser), og herudover, at FA havde brudt hovedaftalens ”spilleregler” ved ikke at inddrage Finansforbundet i forhandlingerne om overgangsvilkårene. SDC og FA blev pure frifundet.
Og nu har det fagretlige system – med gårsdagens voldgiftskendelse – for tredje gang frifundet FA og SDC med afgørelsen om, at der ikke i parternes regelgrundlag er hjemmel til at kræve ændringerne varslet.