I en helt ny undersøgelse fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) angiver 46 procent af foreningens medlemsvirksomheder, at de oplever udfordringer med at fastholde medarbejdere.
En identisk undersøgelse fra januar 2021 viste, at 14 procent af virksomhederne dengang havde udfordringer med fastholdelse af medarbejdere.
Dermed er udfordringen tredoblet målt på virksomheder på blot et år.
Undersøgelsen vækker bekymrede miner hos FA’s adm. direktør, Nicole Offendal:
”I dag bliver medarbejderne generelt kortere tid på en arbejdsplads, inden de søger nye udfordringer. Det gælder nok langt de fleste sektorer og brancher, fordi det ligger i tiden. Derfor vil det naturlige leje for personaleomsætningen ligge højere i fremtiden. Men at næsten hver anden finansvirksomhed oplever udfordringer med fastholdelse af medarbejdere er udtryk for en voldsom mangel på højt kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Det er stærkt bekymrende.”
Artiklen fortsætter efter figuren
Nicole Offendal peger på, at virksomheder fra andre brancher rekrutterer medarbejdere fra sektoren.
”I finanssektoren investerer vi tre gange så meget som gennemsnittet på det private arbejdsmarked i medarbejdernes kompetenceudvikling. Det betyder, at sektorens medarbejdere er højt kvalificerede, men det betyder også, at andre brancher er begyndt at rekruttere vores dygtige medarbejdere. Og det skærper selvsagt konkurrencen om arbejdskraften yderligere,” siger Nicole Offendal.
Nutidige overenskomster og regler
Ifølge Nicole Offendal kan finanssektoren selv styrke fastholdelsen af medarbejdere.
”Vi lægger selv rammerne for arbejdet i finanssektoren bl.a. via vores overenskomster. Og her skal vi være mere ambitiøse. Det er helt afgørende, at vi har fokus på, at overenskomsterne i større grad understøtter work-life-blend, det vil sige stor fleksibilitet for både medarbejdere og virksomheder. Jeg er sikker på, at attraktive rammer for arbejdet er afgørende for fastholdelsen. Det er vores eget ansvar i sektoren at sikre de attraktive rammer, men vi er også afhængige af, at lovgiver får bragt reglerne om hjemmearbejde ind i dette årtusinde,” siger Nicole Offendal.
Undersøgelsen er gennemført via FA’s kvartalsvise medlemsbarometer i perioden 7. januar-20. januar. I alt har 78 virksomheder deltaget i undersøgelsen. Det svarer til en svarprocent på 67. Besvarelserne dækker 76 pct. af de beskæftigede i FA’s medlemsvirksomheder.