Siden midten af februar har arbejdsmarkedets parter forhandlet en trepartsaftale med regeringen. Aftalen, der handler om arbejdsmarkedsintegration af flygtninge, er netop faldet på plads. Adm. dir. i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), Mariane Dissing, har repræsenteret finanssektoren ved trepartsbordet.
”Det er en fornuftig aftale, som vi har indgået. Generelt får virksomhederne flere muligheder for at løfte flygtninge ind på arbejdsmarkedet samtidig med, at en række betingelser sikrer, at indsatsen ikke forringer andre gruppers muligheder for tilknytning til arbejdsmarkedet,” siger Mariane Dissing.
Bred palet af muligheder
Trepartsaftalen er inddelt i de tre hovedafsnit: ”Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen”, ”Bedre rammer for virksomheder til at ansætte flygtninge” og ”Enklere og mere fleksibel virksomhedsrettet indsats”.
Under hvert afsnit er der en række tiltag, som tilsammen skal styrke arbejdsmarkedsintegrationen. Det handler blandt andet om tidligere og mere ensartet kompetenceafklaring af flygtninge i asylcentre og i kommunerne og om bedre muligheder for virksomheder for at hjælpe flygtninge i beskæftigelse.
”Det er en bred palet af tiltag, som ligger i aftalen. Set fra vores synspunkt er det afgørende, at virksomhederne understøttes bedre af kommuner og jobcentre, end det tidligere har været tilfældet. Ligesom vi har lagt vægt, at de forskellige ordninger, som virksomhederne kan anvende i indsatsen, ikke er administrative tunge. Helt overordnet set er det lykkes,” siger Mariane Dissing og understreger:
”Dog ligger der ikke ordninger i aftalen, der er skræddersyet til det vidensintensive arbejdsmarked, som finanssektoren er en del af. Men allerede i dag kan sektoren indsluse flygtninge på ordinære vilkår. Det giver vores integrationsprotokollat mulighed for. Der er endda tale om ustøttet beskæftigelse. Derfor er virksomheder, som anvender protokollatet, omfattet af mulighederne for bonus, når bonusordningerne træder i kraft til sommer.”
Tæt samarbejde med forbundene
Da en del af elementerne i trepartsaftalen skal implementeres ved lov, træder den endelige aftale først i kraft til sommer. Men internt i finanssektoren er flere virksomheder allerede nu i gang med at afsøge mulighederne for at indsluse flygtninge, fortæller Mariane Dissing.
”Virksomheder i finanssektoren vil gerne løfte en del af ansvaret, når det giver mening. De senere år er finanssektoren blevet mere og mere vidensintensiv, og derfor ligger jobåbninger for flygtninge ikke lige for. Men vi ved, at flere af vores medlemsvirksomheder allerede nu overvejer, hvordan de kan medvirke til at løfte flygtninge ind på arbejdsmarkedet, fx i ulønnede praktikforløb. Og jeg er sikker på, at vi vil se flere flygtninge i finanssektoren i de kommende år,” siger Mariane Dissing.
Mariane Dissing fortæller, at FA har taget initiativ til et samarbejde med Finansforbundet og Forsikringsforbundet om at udvikle det eksisterende overenskomstbaserede protokollat om integration. Og allerede ved et møde i slutningen af marts vil FA nærmere orientere personalecheferne fra de største medlemsvirksomheder om trepartsaftalens indhold og muligheder.