Omdrejningspunktet i den nye trepartsaftale er at sikre virksomheder let adgang til tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele landet. Det skal blandt andet ske ved at oprette flere praktikpladser indenfor områder, hvor der i fremtiden vil være mangel på faglært arbejdskraft.
”Aftalen styrker virksomhedernes adgang til kvalificeret arbejdskraft gennem blandt andet flere relevante praktikpladser og en styrkelse af efter- og videreuddannelserne, så de i højere grad matcher virksomhedernes behov. Der er ingen tvivl om, at vi med aftalen er bedre rustet til udfordringerne på fremtidens arbejdsmarked,” siger Mariane Dissing, der som adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) har siddet med ved forhandlingsbordet.
Flere praktikpladser
Med aftalen får virksomhederne et økonomisk incitament til at oprette flere praktikpladser. Det betyder eksempelvis, at virksomheder, som ikke opfylder en fastlagt kvote for praktikpladser, skal betale et forhøjet AUB-bidrag. Hvordan de enkelte praktikpladskvoter skal beregnes, skal nu fastlægges af en såkaldt teknisk arbejdsgruppe med deltagelse af parterne bag aftalen.
”Det helt centrale er, at der i beregningsgrundlaget tages højde for de forskellige behov, der er på arbejdsmarkedet fremadrettet. Det er vigtigt at holde sig for øje, at fremtidens arbejdsmarked er mere og andet end det traditionelle LO-arbejdsmarked. Og at løsningerne derfor skal være forskellige for forskellige dele af arbejdsmarkedet,” siger Mariane Dissing og fortsætter:
”For nogle dele af arbejdsmarkedet er udfordringen et spørgsmål om at sikre nok faglærte, og her er flere praktikpladser en oplagt løsning. For andre dele af arbejdsmarkedet er udfordringen at sikre nok medarbejdere med et videregående uddannelsesniveau. Og her skal løsningerne findes et helt andet sted.”
Finanssektoren har traditionelt haft mange faglærte medarbejdere, men i takt med at den teknologiske udvikling har digitaliseret og automatiseret en stor del af arbejdsopgaverne i sektoren, bliver faglærte i stigende grad afløst af medarbejdere med et videregående uddannelsesniveau, eksempelvis finansbachelorer.
”Det vil ikke være hensigtsmæssigt, hvis vi bliver pålagt at skulle uddanne en stor mængde faglærte finansassistenter. Der er ganske enkelt ikke nok job til dem i den anden ende. Til gengæld ved vi, at kampen om de videreuddannede bliver hårdere. Derfor er den fremtidige udfordring med tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft for os ikke et spørgsmål om mangel på faglærte, men derimod et spørgsmål om mangel på medarbejdere med relevante videregående uddannelser,” siger Mariane Dissing.
Styrket efteruddannelsesindsats
Et andet centralt punkt i aftalen er en kulegravning af voksen-, videre- og efteruddannelsesområdet, som parterne er enige om ikke fungerer optimalt. Derfor skal en ekspertgruppe analysere og komme med løsningsmodeller til, hvordan det offentligt finansierede efter- og videreuddannelsessystem kan styrkes, så det i højere grad matcher virksomhedernes behov.
”Det er rigtig positivt. Og helt nødvendigt. Specielt på det vidensintensive område oplever vi, at medarbejdernes kompetencer forældes hurtigt på grund af den teknologiske udvikling. Det øger behovet for løbende efteruddannelse af blandt andet landets vidensintensive medarbejdere, så vi er på omgangshøjde med udlandet. Modsat vil det hæmme væksten,” siger Mariane Dissing og fortsætter:
”De seneste år har en del af det offentligt finansierede efter- og videreuddannelsessystem haltet efter udviklingen på arbejdsmarkedet og derfor ikke været i stand til at honorere medarbejdernes og virksomhedernes behov.”
Resultatet af ekspertgruppens arbejde skal ligge klar senest med udgangen af maj 2017.
FA vil orientere nærmere om aftalen på fanet.dk i den kommende uge.