KONFERENCE. Op mod 80 ansatte fra både finans- og forsikringsverdenen havde onsdag fundet vej til Finanssektorens Hus i Amaliegade i det indre København. Anledningen var konferencen ”Trivsel og bundlinje – en fælles vindersag”, som Samarbejdsrådet for Finanssektoren havde arrangeret.
Adm. dir. i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) Mariane Dissing åbnede konferencen.
”Trivsel og bundlinje er hinandens forudsætninger et langt stykke hen ad vejen. Trivsel på arbejdspladsen kan føre til lavere sygefravær, mindre arbejdsrelateret stress og højere motivation. Det påvirker bundlinjen positivt. Og en god bundlinje er nødvendig for investeringer i arbejdsmiljøet,” indledte Mariane Dissing.
”Arbejdsgiverne har et særligt juridisk ansvar for at sikre arbejdsmiljøet. Men trivsel er reelt et fælles ansvar. Og jeg tror selv på, at det fælles ansvar flytter både trivslen og bundlinjen i en positiv retning,” fortsatte hun.
Målet med dagens konference var netop at give deltagerne konkret viden og brugbar inspiration til, hvordan de i deres virksomhed kan løfte produktiviteten og bundlinjen positivt gennem arbejdet med trivsel. Derfor var hovedparten af deltagerene enten HR-chefer eller tillidsvalgte medarbejderrepræsentanter.
”Vi har skabt høj medarbejdertilfredshed”
Dagens første oplæg stod Thomas Mitchell, direktør for Personal Banking i Danske Bank, for. Under overskriften ”Min bank – en kulturtransformation” fortalte han, hvordan Personal Banking i Danske Bank har formået at vende en markant kundetilbagegang til en kundefremgang via kulturændringsprojektet ”Min bank”.
”En meget vigtig del af vores kulturændring har været at bevæge os fra en præstationskultur mod en performancekultur,” påpegede Thomas Mitchell, der flere gange i sit oplæg fremhævede sammenhængen mellem trivsel og bundlinje.
”Der er en enorm power mellem trivsel og bundlinje,” sagde han blandt andet.
Personal Banking har i dag den allerhøjest medarbejdertilfredshed i Danske Bank. ”Vi har skabt høj medarbejdertilfredshed og løftet kundetilfredsheden markant,” sagde direktør Thomas Mitchell blandt andet. Foto: FA
Efter Thomas Mitchells oplæg fortalte Betina Krohn og Birgitte Abildgaard, henholdsvis personalechef og fællestillidsrepræsentant i Sparekassen Sjælland, om ”Projekt Arbejdsglæde”. Projektets formål er at motivere bankens 345 medarbejdere til at tage ejerskab for arbejdsglæden.
Derefter fulgte et oplæg om, hvordan BEC via deres projektet ”Chili” konkret arbejder med trivsel og bundlinje. Oplægget blev præsenteret af HR-afdelingsleder Lotte Brøndtoft og fællestillidsrepræsentant Ann Baldus-Kunze.
Forsker: Produktivitet er forudsætning for trivsel
Dernæst var det ph.d. og ekstern lektor ved CBS Anders Raastrup Kristensen tur til at holde oplæg for forsamlingen. Anders Raastrup Kristensens oplæg omhandlede trivsel og præstationsmål.
”Bedre trivsel fører ikke nødvendigvis til bedre produktivitet. Den kobling findes ikke i forskningen,” fortalte Anders Raastrup Kristensen og understregede, at trivsel og produktivitet til gengæld ofte er gensidige forudsætninger for hinanden.
”Det er en forudsætning, at vi er produktive for, at vi trives. Men vi skal ikke bare gå ud fra, at er vi glade, så er vi også produktive,” pointerede forskeren.
Anders Raastrup Kristensen kom også ind på forholdet mellem præstationsmålinger og trivsel på arbejdspladsen. Han kom med følgende anbefaling:
”Et præstationsmål kan aldrig stå alene. Der skal altid følges op på mål, så målingen bliver udviklings- og fremtidsorienteret.”
”Det er en forudsætning, at vi er produktive for, at vi trives,” sagde Anders Raastrup Kristensen, ph.d og ekstern lektor ved CBS. Foto: FA
Konstruktiv og udbytterig dag
Efter oplægget fra Anders Raastrup Kristensen fortalte arbejdsmiljøkonsulent Sine Askov Møller og arbejdsmiljørepræsentant Svend Hauge Johnasen, begge fra Jyske Bank, om bankens arbejde med at forebygge stress og mistrivsel. Og fra Topdanmark fortalte HR-ansvarlig Søren Pahl om forsikringsvirksomhedens arbejde med trivsel. Søren Pahls indlæg blev suppleret af Per Mathiesen, der er tillidsrepræsentant i virksomheden.
Dagen blev rundet af med en debat mellem Charlotte Hougaard, formand for Forsikringsforbundet, Solveig Ørteby, næstformand for Finansforbundet og Mariane Dissing, adm. dir. i FA.
Debatten kredsede især om anvendelsen af præstationsmålinger, men bar tydeligt præg af, at der på de overordnede linjer er enighed mellem parterne om arbejdet med at fremme både trivsel og bundlinje. Alle tre konkluderede, at arrangementet havde været både konstruktivt og udbytterigt.
Der var bred enighed om, at arrangementet havde været en succes. Fra venstre mod højre Charlotte Hougaard, formand for Forsikringsforbundet, Solveig Ørteby, næstformand for Finansforbundet og Mariane Dissing, adm. dir. i FA. Foto: FA
Faktaboks: Samarbejdsrådet for Finanssektoren
Samarbejdsrådet for Finanssektoren består af Finansforbundet, Forsikringsforbundet og Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA). I Rådet drøfter parterne temaer, som de har fælles interesse i at samarbejde om, eksempelvis psykisk arbejdsmiljø og trivsel.