Regeringen har i dag præsenteret sit længe ventede udspil til en reform af beskæftigelsesindsatsen. Overskriften lyder ”Vejen til varig beskæftigelse – den enkelte i centrum”, og allerede her går det galt. Selvom regeringen foreslår tiltrængte forbedringer i forhold til afbureaukratisering og jobcentrenes indsats over for virksomhederne, rammer den grundlæggende ide i udspillet forbi. Ikke kun den enkelte, men hele arbejdsmarkedet bør være centrum for beskæftigelsesindsatsen. Det er først og fremmest virksomhedernes behov for arbejdskraft, der kan føre til varig beskæftigelse.
Uddannelse er ikke en mirakelkur
FA mener, at udspillet lægger større vægt på uddannelse end godt er. Relevant uddannelse, der kan omskole eller opkvalificere ledige, er en god ide, hvis det øger chancerne for, at de ledige kommer i arbejde. Men uddannelse er et dyrt redskab, der skal bruges med omtanke. Derfor nytter det ikke at øge de lediges frihed til at vælge skolebænken frem for arbejdslivet. Uddannelse af ledige skal begrænses til områder, hvor virksomhederne mangler kvalificeret arbejdskraft, og det må ikke skabe større afstand mellem den ledige og arbejdsmarkedet.
Virksomhederne - en aktiv medspiller, der skal inddrages og serviceres
FA finder det imidlertid positivt, at regeringen også lægger op til, at jobcentre og a-kasser i langt højere grad skal have fokus på virksomhederne og deres muligheder for at få den arbejdskraft, de har brug for - også på tværs af kommunegrænser og brancher. Det er også et helt rigtigt skridt, at store og landsdækkende virksomheder får mulighed for at henvende sig til ét nationalt kontaktpunkt i beskæftigelsessystemet. Det gælder ikke mindst, hvis disse nationale kontaktpunkter får en spidskompetence inden for forskellige sektorer og uddannelsesniveauer. Dermed ville beskæftigelsessystemet i langt højere grad end i dag kunne blive en relevant rekrutteringskanal for fx finansielle virksomheder.
"Vi skal have arbejdsmarkedet i centrum i beskæftigelsesindsatsen, ikke kun den enkelte. Jeg så derfor meget gerne, at regeringens udspil tog udgangspunkt i virksomhedernes behov for arbejdskraft. Uddannelse er ikke en mirakelkur, og en overdosis kan gøre mere skade end gavn. Uddannelse via beskæftigelsessystemet er kun effektiv, hvis det reelt øger den lediges muligheder for at få et konkret job. Ellers risikerer man blot at øge afstanden mellem den ledige og arbejdsmarkedet. Til gengæld glæder det mig, at regeringen lægger op til, at jobcentrenes og a-kassernes indsats over for virksomhederne skal forbedres. Den mest effektive beskæftigelsesindsats vil dog være at sikre erhvervslivet de bedst mulige vækstvilkår. Det er jo først og fremmest virksomhederne, der skal skabe vækst og arbejdspladser fremover."
Mariane Dissing, adm. direktør, FA