Politisk chefrådgiver
SVM-regeringen præsenterede torsdag sit udspil til reform af de videregående uddannelser.
Ifølge udspillet ønsker regeringen, at en række videregående uddannelser indenfor det samfundsvidenskabelige område reduceres fra fem til fire år, men regeringen konkretiserer ikke, hvilke uddannelser det drejer sig om.
I Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) vækker udspillet bekymring.
”Finanssektoren rekrutterer i stigende grad medarbejdere med videregående uddannelser. I dag har 6 ud af 10 ansatte i sektoren en videregående uddannelse på CV’et. Derfor er vi naturligvis stærkt bekymrede for, at kvaliteten i uddannelserne forringes som følge af reformen,” siger Nadeem Farooq, underdirektør i FA.
Han fortsætter:
”Det er vigtigt at understrege, at medarbejdere med videregående uddannelser løser en stribe meget samfundsvigtige opgaver i sektoren, indenfor fx compliance. De opgaver bliver ikke mindre komplicerede fremover. Tværtimod.”
Øgede uddannelsesomkostninger
Nadeem Farooq er også bekymret for, at finanssektoren, der i forvejen investerer op mod tre gange mere i efter- og videreuddannelse end det øvrige private arbejdsmarked, indirekte bliver pålagt ekstra uddannelsesomkostninger som følge af reformen.
”Bliver konsekvensen af reformen en kløft mellem virksomhedernes behov og de nyuddannedes kompetencer, vil det betyde, at vores medlemsvirksomheder skal investere endnu mere i efter- og videreuddannelse af medarbejdere,” siger Nadeem Farooq, der dog ikke vil udelukke, at uddannelsessystemet kan reformeres:
”Det afgørende er, at en reform af de videregående uddannelser som minimum tager udgangspunkt i, at kvaliteten skal fastholdes. Og at de samlede uddannelsesomkostninger for virksomhederne ikke øges. Det er de målsætninger, vi arbejder efter.”
Konkret efterlyser FA en analyse af konsekvenserne for erhvervslivet. Hvad er virksomhedernes omkostninger ved at skulle videreuddanne kandidater, ved onboarding af unge medarbejdere, der har begrænset erhvervserfaring gennem studiejob osv.