Politisk chefrådgiver
Der skal i fremtiden være flere uddannelsespladser uden for storbyerne og færre i de største byer.
Det har et bredt flertal på Christiansborg netop besluttet i en ny uddannelsesaftale.
Konkret er partierne enige om, at der skal udarbejdes en såkaldt 2030-sektorplan for hver uddannelsessektor for, hvordan målsætningen om udflytning eller nedskalering af sektorens samlede optag i de største byer på op til 10 procent kan realiseres frem mod 2030.
I Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) havde Nadeem Farooq, konstitueret adm. direktør, hellere set, at optaget udenfor de store byer blev sat op, uden at optaget i de større byer samtidig blev reduceret.
”I finanssektoren er vi helt enige i, at der skal være et godt udbud af videregående uddannelser og dermed adgang til kvalificeret arbejdskraft i hele landet. Virksomheder har brug for kvalificeret arbejdskraft, uanset deres postnummer. Men vi synes, at det er uhensigtsmæssigt, at det bliver en kamp mellem land og by. Vi havde hellere set, at uddannelsesmulighederne blev væsentligt forbedret udenfor de større byer, uden at mulighederne i byerne samtidig skulle forringes,” siger Nadeem Farooq og advarer om, at aftalen i sidste ende kan betyde, at der samlet set kommer et mindre uddannelsesudbud i Danmark.
”Hvis universiteterne ikke kan oprette uddannelsespladser udenfor de større byer, skal de alligevel nedlægge dem i de større byer. I det tilfælde er bundlinjen færre uddannelsespladser samlet set.”
Derudover fremgår det af aftalen, at der skal spares op mod 231,5 millioner kroner på engelsksprogede uddannelser fra 2028. Hvor og hvordan besparelserne konkret skal findes, skal politikerne nu forhandle om.
”Det er en forkert kurs for Danmark at spare på engelsksprogede uddannelser. Faktisk skal vi den stik modsatte vej. Ude i horisonten kan vi skimte arbejdskraftmangel. Derfor skal vi udvide talentpuljen, ikke begrænse den,” siger Nadeem Farooq.
Finanssektoren forventer at mangle op mod 8.100 medarbejdere med videregående uddannelse frem mod 2025.