Regeringen vil imødegå flaskehalse på arbejdsmarkedet. I et nyt politisk udspil foreslår regeringen derfor bl.a. at gøre flere kontanthjælpsmodtagere jobparate og sikre flere midler til opkvalificering af ledige.
Udspillet er et lille skridt i den rigtige retning for en stor del af arbejdsmarkedet, men regeringen overser fuldstændig rekrutteringsudfordringerne på det vidensintensive arbejdsmarked, som landets finansvirksomheder er en del af. Det mener Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
”Finanssektoren oplever i dag mangel på flere medarbejdergrupper, specielt it- og compliancemedarbejdere. Det er stillinger, som medarbejdere ikke lige omstilles til med et kursus eller to. Her er helt andre tiltag nødvendige,” siger Mariane Dissing.
Mariane Dissing nævner konkret, at beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft bør sænkes, og at efteruddannelsesmulighederne for medarbejdere med en videregående uddannelse skal styrkes.
”Tanker i den retning er ikke med i udspillet, som derved overser de rekrutteringsudfordringer, vi står med i finanssektoren og i andre sektorer, hvor en stor del medarbejderne har en videregående uddannelse,” siger Mariane Dissing.
Konkret foreslår FA, at beløbsgrænsen for specialister, der kommer fra lande udenfor EU, sænkes fra de nuværende 418.000 kroner til 385.000 kroner om året for it-specialister. Det svarer til den laveste overenskomstbestemte lønsats for it-udviklere i finanssektoren. FA mener også, at det er nødvendigt med en betydelig forenkling af reglerne om udenlandsk arbejdskraft, så det bliver mindre bureaukratisk for virksomhederne at tiltrække udenlandske talenter og medarbejdere.