Kvinder bruger langt flere timer end deres mænd på huslige opgaver såsom madlavning, rengøring og tøjvask, viser en ny undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
I undersøgelsen svarer 65 procent af kvinderne, at de bruger mere tid på husligt arbejde end deres partner. Faktisk svarer mere end hver tredje kvinde, der enten er gift eller samlevende og i beskæftigelse, at hun bruger mere end 20 timer ugentlig på huslige pligter.
Kvinder og mænd i finanssektoren
I finanssektoren er der ansat næsten lige mange kvinder og mænd, nemlig helholdvis 47 og 53 procent. Alligevel er der stor forskel på, hvilke områder kvinder og mænd beskæftiger sig med.
I jobfunktioner såsom kontorarbejde og sagsbehandling er der markant flere kvinder end mænd. Mens jobfunktioner såsom it-funktioner og rådgivning af erhvervs- og storkunder er domineret af mænd.
Også når det kommer til andel på deltid, er der stor forskel. 23 procent af kvinderne er ansat på deltid, mens det samme er tilfældet for 8 procent af mændene.
Kilde: Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Den skæve fordeling af arbejdstimer i privaten er et problem for landets virksomheder og organisationer, fortæller Mariane Dissing, adm. direktør i FA.
”Mange kvinder vælger deltid for at få enderne til at mødes. Det betyder, at virksomhederne reelt er afskåret fra en del af talentmassen i deres rekruttering til karrierejobs. Og det er medvirkende til, at der er færre kvinder i fødekæden til eksempelvis ledelses- og bestyrelsesposter, end der kunne være. Det er rigtig ærgerligt, fordi vi har brug for alle talenter, uanset køn,” siger Mariane Dissing.
Mariane Dissing peger på, at tallene i undersøgelsen viser, at det er ikke politiske kvoter for eksempelvis andelen af kvindelige ledere, der kan løse udfordringen.
”Medmindre politikerne vil blande sig i, hvem der tager opvasken i de danske hjem, er det ikke via politisk regulering, at løsningen ligger. En stor del af løsningen ligger derimod ude i familierne, hvor der skal træffes nogle valg, som betyder, at det ikke automatisk er kvinden, som skal løfte hovedparten af opgaverne i hjemmet,” siger hun.
Unge fordeler mere ligeligt
Mariane Dissing tror dog, at fremtiden byder på en mere ligelig fordeling af de huslige pligter.
”Nutidens unge kvinder er mere veluddannede end nogensinde før. De vil ikke tage en markant større tørn af slæbet i hjemmet end deres mænd. Tværtimod vil de have en karriere på linje med mændenes.”
I undersøgelsen svarer 42 procent af danskerne mellem 18-34 år, at de bruger den samme mængde tid på husligt arbejde som deres partner. Det samme er eksempelvis kun tilfældet for 27 procent af de 50-64 årige.
1.025 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget i undersøgelsen, der er gennemført i perioden 19.-23. februar. Nødvendigt husligt arbejde er defineret som madlavning, opvask, indkøb, tøjvask, rengøring og oprydning.