Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) skød årets Folkemøde i gang med en debat i Finansteltet om, hvordan socialt ansvar kan medvirke til overskud på bundlinjen. Debatten var arrangeret i samarbejde med Virksomhedsforum for Socialt Ansvar (Vfsa).
Arrangementet startede med oplæg af Mette Rønnau, adm. direktør i CABI, om virksomheders sociale ansvar. Ligesom Vfsa arbejder CABI for at få udsatte ledige ind på arbejdsmarkedet.
”Det er dejligt, at vi ikke bare skal debattere, om socialt ansvar kan betale sig, men om hvordan det kan betale sig,” sagde Mette Rønnau i sit oplæg forud for debatten, hvor blandt andre Henrik Bodskov, CEO i IBM, og Flemming Bendt, adm. direktør i ISS, fortalte om deres arbejde med socialt ansvar.
”Vi gør det ikke kun for vores blå øjnes skyld. Eksempelvis oplevede vi inden finanskrisen, at der rundt omkring i landet var sorte huller, hvor vi ikke kunne rekruttere arbejdskraft. Derfor har vi en oplagt interesse i at få flyttet folk ind på arbejdsmarkedet,” sagde Fleming Bendt.
Se også: Videoindslag fra Folkemødet herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.
Også adm. direktør i FA, Mariane Dissing, deltog i debatten. Hun fremhævede, at det ikke var lige let for alle sektorer at løfte et socialt ansvar direkte.
”I finanssektoren stiger kompetencerne hele tiden. Derfor er det svært at komme ind fra gaden. Og jeg synes, at det er vigtigt, at et socialt ansvar giver mening for både medarbejderen og virksomheden. Modsat er det ikke en værdig situation,” sagde Mariane Dissing.
Flemming Bendt påpegede, at finanssektoren kan løfte et socialt ansvar indirekte, eksempelvis ved at stille krav til firmaer som ISS om, at de løfter et socialt ansvar, når de løser opgaver for finanssektoren.
Debat om socialt ansvar og bundlinje. Fra venstre: Flemming Bendt (adm. direktør i ISS Danmark), Henrik Bodskov (CEO i IBM Danmark), Mariane Dissing (adm. direktør i FA), Inger Steen Møller (næstformand i DHF's social- og arbejdsmarkedsudvalg) og arrangementets ordstyrer Kasper Kronenberg. Foto: FA.
Fælles arrangement med Forsikringsforbundet
Fredag morgen, Folkemødets dag nummer to, bød på tung regn fra morgenstunden, men midt på formiddagen, da Forsikringsforbundets og FA’s fælles arrangement startede, brød solen frem.
Oveskriften for arrangementet var ledelse i en digital fremtid, og det omhandlede de udfordringer, som fremtidens ledere står overfor. Fremtidsforskning viser nemlig, at fremtidens arbejdsmarked vil ændre sig markant i forhold til i dag. Og at fremtidens medarbejdere vil stille nye og anderledes krav til deres arbejdsgiver, end dem vi kender i dag.
Det var netop en af pointerne i fremtidsforsker Anne-Marie Dahls oplæg, der indledte arrangementet. Derefter gik en livlig debat i gang i panelet, som blandt andre bestod af Lars Bonde, koncerndirektør i Tryg, Jens Christian Godskesen, prorektor på ITU og Charlotte Hougaard, landsformand i Forsikringsforbundet.
Sidstnævnte pegede på, at lønmodtagerne i fremtiden vil have flere ansættelser i løbet af deres arbejdsliv
”I fremtiden skal vi muligvis ikke længere fejre 25 års jubilæer, men måske 2,5 års jubilæer,” sagde Charlotte Hougaard og understregede, at udviklingen stiller krav til virksomhedernes ledelser.
Lars Bonde pegede på, at ledelsesdyderne er de samme i fremtiden som i dag, men at medarbejderne i fremtiden givetvis skal behandles mere forskelligt for fortsat at blive behandlet ens.
”Empati og mening i arbejdet er også ledelsesdyder i fremtiden,” understregede han og nævnte som eksempel, at nogle medarbejdere gerne vil sidde og nørde med deres opgaver for sig selv, mens andre skal have en håndfuld ’likes’ om dagen.
Debatten bølgede frem og tilbage. Alle var dog enige om, at arbejdsmarkedet i fremtiden bliver mere fragmenteret, og at det stiller nye krav til ledelse af medarbejderne.
Debat om ledelse i en digital fremtid. Fra venstre: Lars Bonde (koncerndirektør i Tryg), Charlotte Hougaard (landsformand Forsikringsforbundet), Jens Christian Godskesen (prorektor ITU), Mathias Linneman (CEO Worksome), Anne-Marie Dahl (fremtidsforsker Futuria) og arrangementets ordstyrer Kasper Kronenberg. Foto: FA
Det holdbare arbejdsliv
Lørdag fyldte Finansforbundet og FA teltet til en debat om, hvordan finanssektoren også i fremtiden kan sikre et holdbart arbejdsliv for medarbejderne.
Kent Petersen, formand for Finansforbundet, pegede under debatten på, at den hastige udvikling i finanssektoren medfører stor frustration for mange af forbundets medlemmer. Alligevel er det vigtigt at være nysgerrig på fremtiden, mente han.
”Der er ingen fremtid for en fagforening, der bekæmper fremtiden,” sagde han blandt andet.
Henriette Fenger Ellekrog, HR-direktør i Danske Bank, fremhævede, at udviklingen betyder større og anderledes kompetencekrav til medarbejderne.
”Der er stadig behov for dybe finansielle kompetencer i finanssektoren, men der bliver behov for andre og flere kompetencer i fremtiden,” sagde Henriette Fenger Ellekrog og understregede, at medarbejderne skal være villige til at flytte sig selv:
”Den kompetence, der er efterspørgsel på i dag, er der måske ikke behov for i morgen,” sagde hun.
I alt var op mod 90 publikummer mødt frem til debatten, som blev styret af journalist Morten Jeppesen.