Finansuddannelsen

Finansuddannelsen er grunduddannelsen for elever i pengeinstitutter, forsikringselskaber og realkreditinstitutter. I uddannelsen spiller teori og praksis tæt sammen. Uddannelsen fører til ansættelse som finansassistent.

Finansuddannelsen varer som hovedregel fire eller to år: Uddannelsen varer fire år, hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, mens du kun skal bruge to år, hvis du har en gymnasial eksamen. Er du voksenelev, bliver uddannelsestiden afkortet i forhold til en konkret vurdering af dine kompetencer.

Det toårige hovedforløb foregår i en virksomhed som en vekseluddannelse. Når virksomhederne uddanner finanselever, er det hensigten at ansætte dem som finansassistenter efter uddannelsen og videreuddanne dem efterfølgende. Med en finansuddannelse er der også rige muligheder i andre brancher. 

Du kan læse mere om det at være finanselev på Finanselev I Få den bedste start på din karriere (finansudd.dk) og på Uddannelsesguiden.

Uddannelsens opbygning

Der er to hovedveje til finansuddannelsen: En gymnasial eksamen (hhx, stx, htx, hf) eller en eux.  

Den mest almindelige adgang er en gymnasial eksamen, som giver dig direkte adgang til uddannelsens toårige hovedforløb. Det kræver, at du indgår en Uddannelsesaftale med en finansiel virksomhed. Uddannelsesaftalen dækker hele hovedforløbet og sikrer dig, at du får elevløn i denne periode. 

Hvis du kommer fra 9. eller 10. klasse og ønsker at gå EUX-vejen, skal du gennem et års grundforløb og et års studiekompetencegivende forløb på en erhvervsskole efterfulgt af det toårige hovedforløb. For at komme på hovedforløbet skal du også indgå en Uddannelsesaftale med en virksomhed. 

Under hovedforløbet er du ansat i virksomheden, men veksler med skoleperioder, som foregår på Finanssektorens uddannelsescenter i Skanderborg (hvis du har en uddannelsesaftale med et penge- eller realkreditinstitut) eller på Forsikringsakademiet i Rungsted (hvis du har en uddannelsesaftale med et forsikrings- eller pensionsselskab).  

Er du gået ud af skolen for mere end to år siden og er under 25 år, springer du over det første halve år på grundforløbet. Er du fyldt 25 år, vil uddannelsen blive tilrettelagt individuelt afhængigt af dine kompetencer. Hovedforløbet vil dog under alle omstændigheder vare to år.

På hovedforløbet udgør skoleperioden samlet set op til 55 dage fordelt henover de to år. Her veksler du mellem teori i skolen og oplæring i din virksomhed.

Skoledelen består først af 25 dage med en række obligatoriske uddannelsesspecifikke fag, der dels er fælles for hele den finansielle sektor og dels er branchespecifikke (se nedenfor).

Du specialiserer dig derefter yderligere til din branche gennem de valgfri uddannelsesspecifikke fag, som varer mellem 15-25 dage. De giver dig det teoretiske grundlag på de områder, du kommer til at arbejde med afhængigt af dit valg af branche (eksempler er angivet nedenfor).

Skoledelen afsluttes med en fagprøve af 5 dages varighed. 

Obligatoriske uddannelsesspecifikke fag:

  • Virksomheden i den finansielle sektor
  • Kunden i den finansielle sektor
  • Rådgiveren i den finansielle sektor
  • Samfundsøkonomi og branchejura i den finansielle sektor
  • Brancheprodukter

Eksempler på valgfri uddannelsesspecifikke fag: 

  • Udlån og Bank erhverv
  • Pension
  • Livsforsikring
  • Skadeforsikring
  • Investering
  • Bolig og Realkredit erhverv

Hvis du vil læse videre

Finansuddannelsen kan føre til næsten hvad som helst inden for den finansielle sektor – naturligvis afhængigt af dine interesser, ambitioner, evner og lyst til videreuddannelse. Som Finansassistent har du adgang til Akademiuddannelsen i Finansiel Rådgivning og efterfølgende HD 2. del.

Uddannelsesstart på hovedforløbet

Virksomhederne optager kun finanselever på hovedforløbet en gang om året - typisk i august/september.

Sådan søger du optagelse på hovedforløbet

Send en jobansøgning om ansættelse som finanselev til en bank, et realkreditinstitut, et forsikringsselskab eller et pensionsselskab. De fleste virksomheder søger allerede i efteråret efter de elever, de skal bruge det følgende år. Så du skal søge om ansættelse som finanselev i en virksomhed i god tid, inden du afslutter din gymnasiale eksamen eller dit studiekompetencegivende forløb på erhvervsskolen.

Økonomi

Fra den 1. juli 2024 er elevlønnen for finanselever i penge- og realkreditinstitutter det første år kr. 18.684,75 pr. måned og det andet år kr. 20.377,67 pr. måned.