Af: Mariane Dissing, adm. direktør i FA
Så ramte kalenderen igen 8. marts, Kvindernes Internationale Kampdag. Det er en mærkedag, hvor medier, debattører og organisationer stiller skarpt på kvinders stilling verden over. Herhjemme bruges dagen ofte til at debattere graden af ligestilling på arbejdsmarkedet. Og ofte advokeres der for kvindekvoter, øremærket barsel til mænd og den slags for at fremme ligestillingen.
Derfor er 8. marts en udmærket anledning til at tage temperaturen på ligestillingen på det finansielle arbejdsmarked. Lad os starte med kønnenes fordeling på ledelsesposterne rundt omkring i sektoren.
I finanssektoren er jobfunktionerne meget kønsopdelte. I jobfunktioner såsom håndtering af privatkunder, kontorarbejde og sagsbehandling er der markant flere kvinder end mænd. Mens jobfunktioner såsom IT og rådgivning af erhvervs- og storkunder er domineret af mænd.
Også ledelsesposterne har historisk set været besat af mænd. Men det ser ud til ændre sig i disse år. Flere kvinder sætter sig ganske enkelt i chefstolene i finanssektoren. Eksempelvis udgjorde kvinderne 16 procent af de overordnede ledere i finanssektoren i 2006. I 2016 var tallet steget til 25 procent. Og alt tyder på, at den udvikling fortsætter. Kigger vi udelukkende på de yngre generationer af ledere, dem i alderen 30-45 år, så udgør kvinder nemlig hele 28 procent af de overordnede ledere.
Der er der ingen tvivl om, at pilen i stigende grad peger på kvinder, når ledelsesposterne i sektoren skal besættes. Og det er uanset, hvilket ledelsesniveau vi taler om.
Det underbygges i øvrigt af, at kvinderne i sektoren bliver mere og mere veluddannede. I dag har tæt på 7 ud af 10 af kvinderne under 35 år i sektoren en videregående uddannelse. Det gælder kun for 3 ud af 10 af dem over 35 år.
Ikke nok med det. Kvinderne holder også en smule mindre barsels- og forældreorlov, mens mændene tager længere orlov end tidligere. En tidligere analyse fra FA viser, at mænds orlov i sektoren er steget med 29 procent fra 2007 til 2013 - fra syv til ni uger. I samme periode er kvinders brug af barsels- og forældreorlov faldet med fire procent fra 45 til godt 43 uger. Selv om kvinderne stadig tager den overvejende del af forældreorloven, så ændrer mønstret sig altså også her.
Det korte af det lange er, at vi ikke har brug for kvoter eller andre kunstige redskaber for at fremme ligestillingen. I finanssektoren bevæger vi os den rigtige vej. Vi er endnu ikke i mål, men det skal vi nok komme.
Rigtig god 8. marts!
Kilde: FinansWatch, 8. marts 2017