Et nyt EU-direktiv, der via øget løngennemsigtighed skal fremme ligeløn på det europæiske arbejdsmarked, møder kritik fra Ledernes Hovedorganisation og Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
Ifølge direktivet skal virksomheder med mere end 250 ansatte pålægges at aflønne deres medarbejdere ud fra såkaldte objektive kriterier, som fx uddannelse, anciennitet og alder.
Det betyder, at to medarbejdere, der er ens på alle parametre, men hvor den ene performer langt bedre end den anden, skal aflønnes ens, hvis virksomheden ikke skal i gang med et større dokumentationsarbejde for at begrunde lønforskellen.
”Det er de facto en indskrænkning af ledernes muligheder for at belønne medarbejdere, som har ydet en ekstraordinær indsats eller er dygtigere end kollegerne. Det er et betydeligt indhug i lederes og virksomheders muligheder for at differentiere på lønnen efter indsats. Og det er uholdbart,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Ledernes Hovedorganisation.
Adm. direktør i FA, Nicole Offendal, peger på, at løndannelsen i Danmark er meget sammensat.
”I virkelighedens verden er løndannelsen meget mere kompleks og medarbejdere mere forskellige, end det forudsættes i direktivet. Virkeligheden er jo ikke, at fordi du har en bestemt uddannelse eller alder, så leverer du en bestemt værdi på arbejdspladsen. Det er kassetænkning,” siger Nicole Offendal.
Bureaukrati og øgede omkostninger
Nicole Offendal og Bodil Nordestgaard Ismiris anerkender begge, at der ikke er ligeløn på hverken det danske eller det europæiske arbejdsmarked.
”Naturligvis skal vi have lige løn for lige arbejde og for arbejde af samme værdi. Det siger sig selv. Pointen er bare, at direktivet ikke bringer os tættere på ligeløn. I stedet påfører det virksomhederne et rigidt system med en masse bureaukrati og øgede økonomiske omkostninger,” siger Nicole Offendal.
Bodil Nordestgaard Ismiris er enig og tilføjer, at det er vigtigt, at ledere tager virksomhedens kønsopdelte lønstatistik alvorlig og retter op på eventuelle uligheder.
”I tråd med principperne for god selskabsledelse bør virksomhederne også give en status på ligeløn for lige arbejde i deres årsrapporter,” siger Ledernes adm. direktør.
I Danmark udspringer uligelønnen i høj grad af det kønsopdelte arbejdsmarked med traditionelle kvinde- og mandefag, mener hun.
”Skal vi gøre noget ved uligelønnen, og det skal vi, skal vi gøre noget ved kønsopdelingen på arbejdsmarkedet og den skæve fordeling af barsel. Det er den vej, vi skal,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.
Den gennemsnitlige lønforskel mellem kvinder og mænd i EU-landene er 13 procent ifølge en opgørelse fra Eurostat.
Direktivet blev vedtaget af Europarlamentet tirsdag den 5. april 2022 og skal nu vedtages af medlemslandene, inden det kan træde i kraft. Derefter skal det implementeres i medlemslandene.