Mandag den 3. december er det FN’s internationale handicapdag. Det er en dag, som markeres af landets handicaporganisationer landet over.
Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) har siden 2016 haft et aktivt samarbejde med Dansk Handicap Forbund i regi af forbundets advisory board, der har til formål at få flere mennesker med handicap ind på arbejdsmarkedet.
”Der er et stort beskæftigelsespotentiale hos mennesker med handicap. En stor del af gruppen er ikke i beskæftigelse, selv om de har kompetencerne. En del af løsningen handler om, at det skal være lettere for virksomhederne at ansætte mennesker med handicap, end det er i dag,” siger Mariane Dissing, adm. direktør i FA.
Læs også: DEBAT: Arbejdsmarkedet skal åbnes for personer med handicap
FA har blandt andet arbejdet aktivt for, at der i Danmark indføres et såkaldt kompetencekort.
Det er et kort, som eksempelvis synliggør, hvilke støtteordninger virksomhederne kan gøre brug af, når de ansætter en medarbejder med handicap.
”I dag er reglerne for ansættelse af mennesker med handicap meget ugennemsigtige. Med et kompetencekort bliver regelsættet mere transparent for arbejdsgiverne. Derfor vil indførelsen af kortene betyde, at flere mennesker med handicap kommer ind på arbejdsmarkedet,” siger Mariane Dissing.
Læs også: Guide til ansættelse, fastholdelse og afskedigelse af handicappede medarbejdere
I starten af november besluttede et flertal i Folketinget, at kompetencekort for mennesker med handicap skal indføres på det danske arbejdsmarked.
”Nu skal erhvervslivet, handicaporganisationer og arbejdsmarkedets parter komme med input til regeringen på, hvad kompetencekortene konkret skal indeholde. Fra FA’s side har vi allerede taget fat på arbejdet via et projekt i Kolding Kommune,” fortæller Mariane Dissing.
Læs også: Ny politisk aftale skal hjælpe mennesker med handicap ind på arbejdsmarkedet
I projektet i Kolding Kommune bidrager FA med input til, hvordan et kompetencekort kan gøres virksomhedsvenligt.