Siden 2010 er andelen af kvindelige topchefer i landets penge- og realkreditinstitutter vokset fra 22 procent til 26 procent. Det er en alt for lille stigning, mener både medarbejdere og arbejdsgivere i finanssektoren.
Derfor har Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) og Finansforbundet nedsat en fælles arbejdsgruppe, der i løbet af det kommende år skal se nærmere på barrierer og muligheder for at øge andelen af kvinder på topposter i finanssektoren.
”At der er så få kvindelige topchefer i vores sektor, er et problem for både virksomheder og for de kvindelige talenter. Derfor vil vi nu finde ud af, hvorfor der ikke er flere kvinder i de øverste ledelseslag. Og hvad der skal til for at øge antallet af kvindelige topchefer i finanssektoren,” siger Mariane Dissing, adm. direktør i FA.
Konkret skal arbejdet munde ud i en række forslag til, hvordan landets penge- og realkreditinstitutter kan få flere kvinder på topledelsesposter.
”Mangfoldighed på ledelsesniveauet er godt for både bundlinje og kultur i en virksomhed, men i sektoren har vi brug for at sætte mere fokus på at skabe den rigtige pipeline i ledelseslagene, så der også kommer flere kvinder helt til tops. Det arbejde intensiverer vi nu med at nedsætte en arbejdsgruppe, og det ser vi frem til at gå i gang med,” siger Steen Lund Olsen, næstformand Finansforbundet.
Mange finansvirksomheder har indført mentor- og uddannelsesprogrammer, der skal fremme deres kvindelige ledelsestalenter. Samtidig har en del af sektorens kvindelige medarbejdere lederambitioner.
"På trods af virksomhernes indsatser og kvindernes ambitioner, står udviklingen nærmest stille. Derfor vil også være relevant at skele til, hvilke strukturer i samfundet, som hindrer og fremmer kvinder vej til topledelse i finanssektoren, og hvordan vi i sektoren kan håndtere disse strukturer," siger Mariane Dissing.
Arbejdsgruppen vil inddrage både virksomheder og eksperter i sit arbejde. Ligesom gruppen vil se på erfaringer fra de øvrige nordiske finansielle sektorer.
”Vi har sammen med arbejdsgiverne i finanssektoren en udfordring, men også en fælles interesse i at få topledelserne til at bestå af kvinder. Derfor forpligter vi nu hinanden på i løbet af det kommende år at levere konkrete tiltag til, hvordan andelen af kvinder på topposter i finanssektoren kan øges,” siger Steen Lund Olsen.
Arbejdet skal være afsluttet fredag den 6. marts 2020, hvor resultaterne præsenteres.
Kommissoriet for arbejdsgruppen
- Arbejdsgruppen skal analysere udviklingen i antallet af kvindelige ledere i de øverste ledelseslag i landets penge- og realkreditinstitutter.
- Arbejdsgruppen skal kortlægge barriere og muligheder for kvinders vej til topledelse.
- Arbejdsgruppen skal udarbejde et best-practice-katalog med konkrete erfaringer fra sektoren.
- Arbejdsgruppen skal komme med en række konkrete bud på, hvordan flere kvinder kan finde vej til topledelsesposter i landets penge- og realkreditinstitutter. Der skal tages afsæt i samfunds-, virksomheds-, og individniveau.