Der har gennem en længere årrække været en faldende tendens i finansbeskæftigelsen. Den finansielle krise og dens efterdønninger samt en lang række strukturelle ændringer på grund af den teknologiske udvikling og ændret kundeadfærd har betydet markante ændringer i beskæftigelsen i sektoren.
De fleste ansatte i finanssektoren er organiseret i enten Finansforbundet eller DFL. Faldet i finansbeskæftigelsen har derfor også påvirket ledigheden blandt medlemmerne af Finansforbundet og DFL i perioden fra ultimo 2008 til primo 2013 i negativ retning. Men efter et lille fald i første del af 2013 har ledigheden gennem 2014 ligget relativt stabilt mellem 2½ og 3 pct. for så vidt angår Finansforbundets medlemmer og omkring 2 pct. blandt medlemmer af DFL.
Sammenlignet med dagpengeforsikrede lønmodtagere generelt er finansledigheden fortsat på et relativt lavt niveau. I december 2014 var fuldtidsledigheden i pct. af samtlige forsikrede på det danske arbejdsmarked således 4,9 pct., jf. Danmarks Statistik (foreløbige tal).
Højt uddannelsesniveau øger mobiliteten på det finansielle arbejdsmarked
Finansansatte har relativt set et højt uddannelsesniveau sammenlignet med det øvrige private arbejdsmarked. Herudover er finanssektoren den branche i den private sektor, der ifølge Danmarks Statistik har de højeste direkte uddannelsesomkostninger pr. præsteret time (i disse tal indgår hverken lønnen til interne undervisere og medarbejdere i interne undervisningsafdelinger eller den arbejdstid, medarbejderne bruger på efter- og videreuddannelse). Efter- og videreuddannelsesindsatsen er en kombination af private brancherelevante uddannelser og mere generiske offentligt udbudte uddannelser.
Derfor er finansansatte også klædt godt på til enten at finde ny beskæftigelse indenfor sektoren eller til at finde job udenfor sektoren, hvis det er nødvendigt.
Gode outplacementtilbud
Endelig er en væsentlig del af forklaringen på den lave ledighed, at virksomhederne stiller gode outplacementforløb til rådighed for deres medlemmer ved kollektive afskedigelser. Outplacementforløbene giver de ledige en lang række værktøjer, som understøtter deres jobsøgning både indenfor og udenfor sektorn. Tilbuddet om outplacementforløb blev aftalt i OK12 og senere igen ved OK14.