Da Højesteret i dag ved middagstid slog fast, at private arbejdsgivere ikke er forpligtede af et EU-retligt princip om aldersdiskrimination, lød der er et lettelsens suk i Finanssektorens Arbejdsgiverforening.
”Vi har ventet længe på afgørelsen, fordi vi har en række tilsvarende sager. Sagerne har været stillet i bero i Sø- og Handelsretten, mens Højesteret har behandlet den meget principielle sag. Var dommen faldet anderledes ud, ville det have udløst en stor regning til flere af vores medlemsvirksomheder. Så vi er glade i dag på vores medlemsvirksomheders vegne. Og fordi dommen er udtryk for, at retssikkerhed er vigtig i Danmark,” siger Merete Preisler, underdirektør og advokat i Finanssektorens Arbejdsgiverforening.
Sagen handler om, hvorvidt et EU-retligt princip, som ikke er implementeret i dansk ret, kan pålægge private arbejdsgivere pligter. I den konkrete - og meget principielle - sag for Højesteret var spørgsmålet, om en privat virksomhed, der opsagde en funktionær tilbage i 2009, var forpligtet til at udbetale fratrædelsesgodtgørelse til den opsagte medarbejder efter bestemmelsen i funktionærloven.
Ifølge en dom fra EU-domstolen i 2010 var de daværende danske regler nemlig i strid med et EU-retligt princip om forbud mod aldersdiskrimination, fordi en funktionær efter de daværende regler mistede retten til fratrædelsesgodtgørelse, hvis de på fratrædelsestidspunktet kunne gå på alderspension.
Højesteret skulle derfor afgøre, om den pågældende virksomhed skulle følge de kendte danske funktionærlovsbestemmelser, som betød, at der i situationen ikke skulle betales fratrædelsesgodtgørelse eller om et generelt, uskrevent og ukendt EU-retligt princip, som betød, at der skulle betales, var gældende. Højesteret var ikke i tvivl om, at private arbejdsgivere naturligvis skal kende deres retsstilling.
”Jeg synes, at det er en både klog og korrekt dom, som Højesteret har afsagt. Rigtig mange virksomheder har frem til 1. februar 2015, hvor funktionærloven blev ændret, ageret i tiltro til de hidtidige regler. Det ville være retssikkerhedsmæssigt stærkt betænkeligt, hvis et EU-retligt princip pludselig skulle være gældende og ydermere med tilbagevirkende kraft,” siger Merete Preisler.
Finanssektorens Arbejdsgiverforening har pt. 101 verserende sager, der har afventet udfaldet af sagen. I disse sager har selskaberne i overensstemmelse med FA’s rådgivning undladt at betale de mellem en og tre måneders fratrædelsesgodtgørelse, som medarbejdernes organisationer har krævet.
I FA forventer Merete Preisler, at de mange sager, der har ventet på Højesterets afgørelse, nu hæves.
Læs også: EU dom om funktionærlovens §2a
Læs også: De første 11 domme er nu afsagt om §2 og alderspension