FTF, LO og AC har for nylig holdt en konference om ansættelsesklausuler. Budskabet fra de tre lønmodtagerorganisationer var klart: Ansættelsesklausuler hæmmer væksten i samfundet.
De har fået støtte fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, der henviser til, at regeringen i sit vækstudspil har foreslået, at ansættelsesklausuler begrænses kraftigt.
Synspunktet blev også fremført af Produktivitetskommissionen, da den udkom med sin endelige rapport i marts 2014.
På konferencen var der dog også to arbejdsgiverrepræsentanter fra hhv. DA og Dansk Byggeri. De henviste til, at virksomhederne har et legitimt behov for at kunne bruge klausulerne. Arbejdsgiversiden efterlyste også data for, hvor stort problemet egentlig er.
Er det et reelt problem?
FA støtter de synspunkter, som DA og Dansk Byggeri fremkom med. Også FA's virksomheder har et helt legitimt behov for at kunne aftale klausuler med medarbejdere, som i kraft af deres stilling opnår kritisk viden om virksomheden og dens kunder - viden, som kan skade virksomheden, hvis medarbejderen uden bindinger kan tage ansættelse hos en konkurrent eller kontakte kunderne.
Det gælder både kundeklausuler, der beskytter mod, at medarbejderen kontakter kunderne, og konkurrenceklausuler, der beskytter mod, at medarbejderen tager ansættelse hos eller selv starter en konkurrerende virksomhed. Hvad angår jobklausuler er de siden 2008 underlagt en helt særlig lovgivning, som efter FA's oplevelse har medført, at sådanne klausuler kun anvendes i meget ringe omfang.
Dertil kommer, at det er meget tvivlsomt, hvor stort problemet er. I 2004 udgav Beskæftigelsesministeriet en redegørelse om konkurrence- og kundeklausuler. Den viste, at der generelt var sket et fald i klausulernes udbredelse efter, at reglerne var blevet ændret i 1999. Ministeriet så derfor i 2004 ikke nogen grund til at ændre reglerne.
Spørgsmålet er så, om der er data, der viser, at dette har ændret sig siden 2004? Det mener FA ikke, der er. Selv de forskere, der har undersøgt problemet, peger på, at der ikke findes (valide) data, der kan sige noget om, hvor udbredte klausulerne er. To forskere ved Aalborg Universitet har i 2013 udarbejdet en såkaldt oversigtsartikel om de økonomiske effekter af konkurrenceklausuler. Den handler dog primært om, at der i amerikanske forskerkredse er undersøgelser, der viser, at klausuler kan hæmme væksten, hvis man sammenligner stater, hvor klausuler er tilladte, og stater, hvor de er forbudte.
FA mener
FA mener dog, at man skal være meget varsom med at overføre et enkelt element fra USA til Danmark - på en række andre områder er de amerikanske regler noget anderledes end de danske, og det giver ikke mening at løsrive dem fra den kontekst. Eksempelvis kan amerikanske virksomheder jo rette meget store erstatningskrav mod tidligere medarbejdere for fx brud på tavshedspligt eller udnyttelse af erhvervshemmeligheder.
Det er heller ikke FA's oplevelse, at virksomhederne anvender klausulerne ukritisk. Først og fremmest har medarbejderne jo krav på kompensation efter reglerne i funktionærloven, så det er ikke "gratis" for virksomhederne at aftale en klausul. Noget andet er, at man ikke kan sætte lighedstegn mellem medarbejdere, der har en klausul i deres kontrakt, og medarbejdere, der ved fratrædelse er bundet af en klausul. Det skyldes, at virksomhederne kan opsige klausulerne - og også gør det.
Hvis klausulerne helt forbydes, kan det medføre flere retssager om grænserne for markedsføringsloven, hvilket hverken medarbejdere eller virksomheder er tjent med.
FA opfordrer derfor politikerne til at overveje grundigt, om der er tale om et reelt problem. Første step må være at undersøge, hvor udbredt ansættelsesklausuler er. FA deltager gerne i en sådan undersøgelse.