Af: Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsforening (FA), Steen Lund Olsen, næstformand i Finansforbundet
8. marts er Kvindernes Internationale Kampdag, som er en mærkedag, der skal skabe opmærksomhed om ligestillingsudfordringer mellem kønnene.
Et af de områder, der fylder mest i finanssektoren, handler om kvinder i ledelse – eller nærmere manglen på samme.
Derfor har FA og Finansforbundet i fællesskab arbejdet med at afdække, hvorfor kvinder er markant underrepræsenterede i topledelserne i finanssektoren.
For selvom der stort set er lige mange kvinder og mænd ansat i den finansielle sektor, er der kun 27 pct. kvinder i ledelse, og kun 8 ud af 90 direktionsmedlemmer er kvinder.
Paradokset er krystalklart.
Danske kvinder er mere veluddannede end nogensinde før. De kommer ind i virksomhederne fulde af ambitioner og evner, men relativt få når helt i mål.
Årsagerne er mange. Men vi ved, blandt andet fra en analyse, vi sammen har foretaget, om kvinders vej til topledelse i den finansielle sektor, at der forsat er myter, der skal punkteres, og barrierer, som skal nedbrydes, for at bane vejen for en bedre kønsbalance i topledelser og bestyrelser.
Heldigvis arbejder flere af sektorens virksomheder på at bane vej for flere kvinder i topledelser. Redskaberne tæller for eksempel synlige kvindelige rollemodeller, eftersyn af rekrutteringsprocesser og uddannelsesforløb.
Udfordringen er, at der er mange faktorer, som spiller ind. Andelen af kvinder i topledelsen handler ikke kun om, hvad der sker internt i virksomhederne, det handler i høj grad også om faktorer i samfundet, der ligger udenfor sektorens direkte rækkevidde.
Et eksempel på det er kombinationen af de unges uddannelsesvalg på de videregående uddannelser og samfundets øget krav til finanssektoren om regulering og compliance, der bevirker, at sektoren fremadrettet skal ansætte flere ingeniører, it-specialister og økonomer. Medarbejdere, der alle kommer fra uddannelser, hvor der i dag er flere mandlige end kvindelige studerende.
Med andre ord kan den naturlige udvikling i kompetencekravene modarbejde mulighederne for flere kvinder i topledelsen på sigt.
Spørgsmålet er, om vi i finanssektoren alene kan løse hele udfordringen med for få kvindelige ledere i direktørstolene og bestyrelseslokalerne. Vi tror det ikke, men vi er fuldstændig overbeviste om, at vi i sektoren kan løse en stor del af udfordringen selv. Og vi vil gøre vores til, at vi kommer langt tættere på målet, end vi er i dag.
Kilde: FinansWatch, 8. marts 2021