Tal fra Danmarks Statistik dokumenterer, at mandlige ansatte på stort set alle niveauer i finanssektoren holder længere orlov i forbindelse med familieforøgelse end andre mænd. I finanssektoren holder mænd i gennemsnit 63 dages orlov pr. barn, mens gennemsnittet for hele arbejdsmarkedet er 39 dage.
I regeringskontorerne er der blevet lagt mærke til mænds udbredte brug af orlov i finanssektoren.
”Virksomheder kan spille en positiv rolle, når det gælder kulturændringer og opbakning til fædre, der ønsker at tage orlov med deres børn. Når finanssektoren har formået at skabe en kultur, hvor mænd tager mere barsel med deres børn end gennemsnittet, siger det noget om, hvor stor en rolle virksomhederne selv kan spille,” udtaler minister for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby (V).
Tallene fra Danmarks Statistik afslører også, at det i finanssektoren især er topledere og medarbejdere på højeste niveau, der tager orlov som nybagte fædre. I snit holder den gruppe 67 dages orlov.
Samarbejde med erhvervslivet
I slutningen af februar præsenterede regeringen sin ”Perspektiv- og handlingsplan for ligestilling”. Planen udstikker rammerne for regeringens arbejde med ligestilling de kommende år og omfatter en lang række initiativer, der skal fremme lige muligheder for kvinder og mænd.
Ifølge handlingsplanen ønsker regeringen, at flere mænd tager en større andel af orloven. Derfor har ligestillingsministeren startet et nyt samarbejde med erhvervslivet. Samarbejdet skal finde gode eksempler på virksomheder, hvor mange mænd tager en del af orloven. Det er i den indsats, at ministeren ønsker at fremhæve finanssektoren.
”Jeg har taget initiativ til at starte et samarbejde med blandt andet FA, DA, DE og en lang række danske virksomheder om, hvordan virksomheder og organisationer kan bidrage til at fremme fædres brug af orlov. Vi vil gerne have de gode eksempler frem, og derfor går vi i dialog med virksomhederne om, hvordan de kan være med til at fremme mænds brug af orlov og bidrage til debatten om fædre og orlov,” siger Ellen Trane Nørby og fortsætter:
”Det er ikke alle steder, der er tradition for, at mænd tager barsel. Mændene skal kende mulighederne og deres rettigheder, så de ikke ender med at fortryde, at de ikke benyttede sig af mulighederne, når deres børn når teenagealderen. Undersøgelser viser, at mere end hver femte mand har holdt mindre orlov, end han ønskede, og mænd efterspørger i højere grad end tidligere balance mellem arbejdsliv og familieliv. Her kan virksomhederne spille en rolle. Når erhvervslivet gerne vil være med til at sætte fokus på mænd og barsel understreger det netop, at virksomhederne ved, at ligestilling og gode barselsforhold for både mandlige og kvindelige ansatte er en del af en aktiv medarbejder- og rekrutteringspolitik.”
Styrker rekrutteringen
Mariane Dissing, adm. dir. i FA, er glad for, at finanssektoren bliver fremhævet som et godt eksempel.
”Der er ingen tvivl om, at gode barselsforhold for både mænd og kvinder er en styrke i rekrutteringsarbejdet, fordi det medvirker til at brande sektoren som helhed og virksomhederne enkeltvis som moderne og attraktive,” siger Mariane Dissing.
Som led i overenskomstaftalen, der trådte i kraft tilbage i april 2008, indgik FA en aftale med Finansforbundet, der forhøjede de mandlige ansattes ret til 12 ugers forældreorlov med fuld løn og pension på linje med mødrenes. På Forsikringsforbundets område har de mandlige ansattes ret til 10 ugers forældreorlov.
Ifølge Ministeriet for børn, undervisning og ligestilling tager fædre i Danmark omkring otte procent af orloven, mens tallet i Sverige og Island er henholdsvis 24 procent og 35 procent.