I dag tiltræder den 50-årige advokatuddannede Nicole Offendal som ny adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
Med hendes egne ord er hendes vigtigste mission at rykke FA tættere på medlemsvirksomhederne, forbundene og omverdenen.
Målet er at levere second to none medlemsrådgivning, skabe fleksible overenskomster, vise samfundsansvar og synliggøre de mange attraktive arbejdspladser i sektoren.
Hvorfor er det så vigtigt, at FA kommer tættere på medlemsvirksomhederne og styrker samarbejdet med forbundene?
- Begge dele er forudsætninger for tidssvarende overenskomster, attraktive arbejdspladser, politisk indflydelse på sektorens rammevilkår, sundt arbejdsmiljø osv.
- I FA har vi et stort ansvar for at forstå og bidrage med holdbare løsninger på vores medlemsvirksomheders behov. Det gælder både de behov, virksomhederne har i dag, og dem de møder i morgen. Forudsætningen er, at vi er tæt på virksomhederne og deres hverdag. I den forbindelse er det vigtigt at have fokus på, at virksomhederne i sektoren i virkeligheden er enormt forskellige. FA’s medlemskreds spænder fra mindre til store virksomheder, fra forsikrings- og pensionsselskaber, over penge- og realkreditinstitutter til it-virksomheder. Og fra virksomheder i provinsen over virksomheder i de store byer til virksomheder med aktiviteter udenfor landets grænser.
- Den forskellighed skal afspejles i FA’s indsatser. Vi skal evne at favne alle medlemsvirksomheder, uanset deres størrelse, forretningsområde, geografi og så videre. Derfor skal vi arbejde systematisk med at skabe konkret og brugbar rådgivning. Det er helt afgørende, at alle medlemsvirksomheder tydeligt kan se en værdi i medlemskabet. Det ligger mig meget på sinde.
Hvordan vil du styrke samarbejdet med forbundene?
- Det handler grundlæggende om, at vi i FA skal være mere inkluderende, mere samarbejdsorienteret og mere rammesættende i fremtiden. Jeg er med på, at det lyder lidt luftigt, men jeg mener det faktisk. Og så håber jeg, at FA og forbundene kan fokusere på, at vi på mange områder har samme ønsker og målsætninger, altså at vi ikke kun opfatter hinanden som modparter, men i mange tilfælde som samarbejdspartnere, hvor der er en høj grad af gensidig respekt og tillid.
Kan du konkretisere det?
- Ja, naturligvis. Et eksempel er de projekter, som vi driver sammen med forbundene, fx Future Work Lab og trivselsarbejdet. Jeg vil gerne have mere af det, altså fælles projekter. Helt grundlæggende mener jeg, at vi i FA bærer et stort ansvar for sektoren sammen med forbundene. Det ansvar skal vi løfte i fællesskab. Og det kalder altså på et tæt og konstruktivt samarbejde, også i de situationer, hvor vi måske står et stykke fra hinanden. Vi skal gøre os umage for at finde fælles løsninger, som både medarbejdere og virksomheder kan spejle sig i.
Hvilke udfordringer ser du for finanssektoren og det finansielle arbejdsmarked?
- Først og fremmest er der ingen tvivl om, at finanssektoren står overfor store udfordringer med at rekruttere nok kvalificeret arbejdskraft. Allerede i dag oplever flere virksomheder i sektoren rekrutteringsudfordringer. Tal fra FA’s medlemsbarometer viser bekymrende og stigende udfordringer med rekruttering af især it-specialister og rådgivere. Samtidig ved vi fra en prognose, at sektoren risikerer at mangle op mod 8.000 medarbejdere med videregående uddannelser allerede i 2025.
- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft bliver et udfordret rammevilkår for sektoren i fremtiden. Vi vil opleve en stigende konkurrence om de kloge hoveder. Ikke bare internt i sektoren, men også mellem sektoren og det øvrige arbejdsmarked.
Løsning?
- Der er ikke en enkelt løsning. Det er en bred vifte af tiltag, der skal til. En del af løsningen ligger i, at vi får tydeliggjort de mange attraktive vilkår og karriereveje, der er i sektoren. Ligesom det naturligvis er afgørende, at vi få fortalt omverden om sektorens store samfundsbidrag, fx vores indsats i den grønne omstilling. De indsatser skal FA deltage fuldtonet i.
- Når det er sagt, så er der også en politisk indsats, som vi skal løfte fra FA’s side. Vi skal arbejde for, at uddannelsessystemet modsvarer det finansielle arbejdsmarkeds behov, at de offentlige tilbud om efter- og videreuddannelse på videregående niveau er tidssvarende og relevante, at det bliver mindre bureaukratisk for virksomhederne at rekruttere højtspecialisteret udenlandsk arbejdskraft osv.
- Og så spiller kompetenceudvikling af medarbejdere fortsat en afgørende rolle. Som sektor kan vi ikke rekruttere os ud af udfordringen. Det handler i høj grad også om at kompetenceudvikle nuværende medarbejdere til morgendagens kompetencebehov.
Hvordan vil du arbejde med samfundsansvar i FA-regi?
- Finanssektoren yder i dag et stort samfundsbidrag. Nøglen er, at vi skal blive bedre til at fortælle om det. Og det kræver knofedt. Jeg tror, at alle os, der er ansat i sektoren, er klar over, at der i dag er et misforhold mellem den brede befolknings opfattelse af finanssektoren og så den store værdi, som titusindvis af dygtige, professionelle ansatte i sektoren dagligt tilfører samfundet. Nogle vil nok påpege, at sektoren ligger, som den har redt, men jeg synes på ingen måder, at det er fair, at finansansatte, der hver eneste dag bidrager til samfundet og yder professionel rådgivning til kunderne, skal lægge ryg til en meget generaliserende og negativ fortælling.
- For mig at se gør den negative fortælling om sektoren vores samfundsansvar endnu vigtigere. Vi skal som sektor blive bedre til at fortælle om vores samfundsbidrag. Det er ikke en udfordring, som FA’s sekretariat hverken kan eller skal løse alene, men det er i den grad en udfordring, som vi skal medvirke til at løse. Det handler også om, som jeg nævnte tidligere, at styrke rekrutteringen til sektoren, som er en kerneopgave for FA.
- Derudover har FA et konkret ansvar for at bidrage med bud på løsninger på samfundsmæssige udfordringer på arbejdsmarkedet og i uddannelsespolitikken. I nogle situationer skal vi løfte ansvaret via formelle samarbejder, såsom trepartsforhandlinger. I andre situationer skal vi selv udarbejde analyser, der beriger den offentlige samtale og præsenterer mulige løsninger, som både kommer sektoren og samfundet til gode. Pointen er, at vi deltager løsningsorienteret og konstruktivt i den offentlige samtale, fordi finanssektoren er en del af samfundet og har et medansvar for samfundet. Det handler naturligvis også om, at de politiske løsninger påvirker vores medlemsvirksomheders rammevilkår.
Corona-nedlukningerne har skabt et stærkt fokus på fleksibilitet, hvordan kommer det til at påvirke det finansielle arbejdsmarked?
- Corona-tiden har på sin vis været et stort eksperiment for hjemmearbejde, digitale mødeformer og distanceledelse. Vi er blevet meget klogere. Og vi er blevet mere bevidste om, at det sociale liv på arbejdspladsen, som vi måske tidligere har taget for givet, har en enorm værdi. Jeg mener, at vi skal hive alt den læring ud af corona-krisen, vi kan, men jeg er samtidig overbevist om, at der ikke findes én model, som passer alle virksomheder og medarbejdere.
- Som jeg nævnte tidligere, er der stor diversitet blandt vores medlemsvirksomheder. Det er der også blandt medarbejderne. Den forskellighed ser vi også, når vi taler fx hjemmearbejde. Nogle virksomheder vil gerne skrue meget op for hjemmearbejdet, mens andre virksomheder er mere tilbageholdende. Det handler i høj grad om lokale forhold, kulturen på arbejdspladsen osv. Pointen er, at det der er optimalt for én virksomhed, ikke nødvendigvis er det for en anden virksomhed.
- Den forskellighed skal vi kunne rumme i vores overenskomster og aftaler. De rammer, vi lægger, skal have en positiv værdi for alle vores medlemsvirksomheder. Det er for mig helt afgørende, at vores overenskomster skaber muligheder for virksomheder og medarbejdere. Og det er jeg overbevist om bliver vigtigere end nogensinde i en post-corona-tid. Det handler i øvrigt også om at skabe attraktive arbejdsvilkår, der styrker rekrutteringen.
Apropos overenskomstfornyelserne i 2023, hvilke forventninger har du?
- Jeg har stor respekt for den proces, der er i FA op til OK, så jeg vil vente med at løfte sløret for mine ambitioner i forbindelse med forhandlingerne. Men jeg vil gerne fremhæve, at jeg har en klar ambition om, at medlemsvirksomhederne skal inddrages mere i OK-processen. Også på den bane skal vi i FA være mere lyttende og inddragende.
- Jeg synes, at det er vigtigt at være opmærksom på, at overenskomstforhandlinger ikke er isolerede ø’er, der dukker frem fra horisonten hvert tredje år. Vi skal derfor i højere grad rammesætte sektorens udfordringer i løbet af perioderne mellem forhandlingerne. Og det skal vi gøre i tæt samspil med medlemsvirksomheder og forbund, så vi har en fælles forståelsesramme, når vi sætter os til forhandlingsbordet. Fælles forståelse og forståelse af hinandens positioner er afgørende for en aftale, som begge parter kan se sig selv i. I en overenskomstforhandling handler det jo ikke om at vinde over modparten. Det handler om at vinde sammen med modparten. Om at vinde i fællesskab. En god overenskomstaftale er en god aftale for begge parter.
Et sidste spørgsmål: Det er din første arbejdsdag som adm. direktør i FA. Hvad vil du gerne måles på om et år?
- Medlemsvirksomhedernes tilfredshed med FA. Det er det helt centrale for mig.
Fakta om Nicole Offendal
Nicole Offendal er 50 år, har tre børn og bor i Charlottenlund. Fritiden går primært med løb og fitness, ligesom gode bøger prioriteres højt. Nicole er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet i 1997 og fik advokatbestalling i 2000. Herefter gik karrieren via en række advokatfirmaer, hvor hun primært beskæftigede sig med ansættelses- og arbejdsret, inden hun i 2012 blev ansat i Danske Bank, hvor hun senest havde titel af HR Chef og Global Head of HR Legal.