Uddannelsesniveauet stiger fortsat i finanssektoren. Andelen af medarbejdere med en videregående uddannelse er i 2016 vokset til 47 procent mod 21 procent i starten af 00'erne. Det viser en ny opgørelse fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
Dermed ligger uddannelsesniveauet i sektoren langt over det gennemsnitlige niveau i Danmark. Tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at 39 procent af de beskæftigede danskere i 2016 havde en videregående uddannelse.
Se også: FA kritiserer reform: Fremtidens finansassistenter bliver ikke klar til arbejdsmarkedet
”Jeg tror ikke, at uddannelsesniveauet endnu har fundet sit naturlige leje i sektoren. Også i de kommende år vil niveauet stige. Der vil stadig være behov for erhvervsuddannede, men relativt set bliver det behov mindre,” siger Mariane Dissing, adm. direktør i FA.
Se også: Finansuddannelse stadig populær
Det er specielt på penge- og realkreditområdet, at uddannelsesniveau er drønet i vejret. Her har 51 procent af medarbejderne i dag en videregående uddannelse.
Se også: DEBAT: Anerkend relevante private uddannelser
”Pengeinstitutterne har oplevet en hastig teknologisk udvikling de seneste år. Udviklingen har på den ene side overflødiggjort nogle af de traditionelle opgaver og på den anden side skabt en række nye funktioner. Også den komplicerede regulering af sektoren, som vi især har oplevet i kølvandet på finanskrisen, har medført nye jobfunktioner,” siger Mariane Dissing og fortsætter:
”Bundlinjen er, at kompetencekravene, og dermed uddannelsesniveauet, er steget markant.”
Se også: INVITATION: Konference om fremtidens digitale finansielle arbejdsmarked
Mariane Dissing spår, at forsikringsområdet, hvor 38 procent af medarbejderne i 2016 havde en videregående uddannelse, vil opleve samme udvikling de kommende år:
”Efterhånden som forskellige teknologiske løsninger vinder frem i forsikringsbranchen, vil vi se et mønster lignende bankernes på forsikringsområdet.”
FA’s undersøgelse af uddannelsesniveauet i sektoren bygger på tal fra FA’s strukturstatistik suppleret med uddannelseskoder fra Danmarks Statistik. Undersøgelsen omhandler alene færdiggjorte offentlige uddannelser. Igangværende uddannelse og privat uddannelse er derfor ikke inkluderet i tallene. Hent undersøgelsen her.
Uddannelsesniveauet i finanssektoren over tid
- I 2001 havde 21 procent af de ansatte i finanssektoren en videregående uddannelse. I 2016 er den andel steget til 47 procent.
- I 2001 havde 57 procent af de ansatte i finanssektoren en erhvervsuddannelse. I 2016 er den andel faldet til 35 procent.
- I 2001 have 7 procent af medarbejderne enten en lang videregående uddannelse eller en forskeruddannelse. I 2016 er den andel steget til 17 procent.