Den stabile udvikling i personaleomsætningen i FA's medlemsvirksomheder afspejler samlet set forskellige niveauer på penge- og realkreditområdet henholdsvis forsikringsområdet. Hvor den gennemsnitlige andel af medarbejdere, der forlader et job i et penge- eller realkreditinstitut, i de sidste par år har været adskillige procentpoint højere end andelen af nyansættelser, har afgang og tilgang ligget meget tættere på hinanden i forsikringsselskaberne.
Størst forskel på afgang og tilgang på penge- og realkreditområdet
På penge- og realkreditområdet skiftede tilgangen af nye medarbejdere niveau med finanskrisens indtog. Mens andelen af nyansættelser i årene før krisen lå på omkring 13 pct. om året, har den siden ligget mellem 7,4 og 9,1 pct. Andelen af fratrædelser ændrede sig derimod ikke voldsomt - den har i hele opgørelsesperioden ligget mellem 8,9 og 12,0 pct. Fra maj 2013 til maj 2014 var afgangen således 10,6 pct., mens tilgangen var 8,3 pct.
Næsten ligeså mange ansættelser som fratrædelser på forsikringsområdet
På forsikringsområdet faldt personaleomætningen generelt fra 2008 til 2009. Både andelen af fratrædelser og andelen af nyansættelser havde været stigende i årene forud og været oppe på henholdsvis 15,6 og 18,0 pct., men begge faldt til et betydeligt lavere niveau omkring 10 pct. Afgangen har i alle de årlige opgørelsesperioder siden ligget over tilgangen, omend i nogle år kun marginalt. Fra maj 2013 til maj 2014 var afgangen 11,3 pct. og tilgangen 11,1 pct.
På DA-området er tilgangen højere end afgangen
Personaleomsætningen i FA's medlemsvirksomheder er fortsat betydelig lavere end blandt både arbejdere og funktionærer på DA-området, hvor såvel afgangs- som tilgangsrater i 2013 lå over 20 pct.
AfgangTilgangArbejdere28,932,0Funktionærer21,122,6Alle25,127,3
Bemærkelsesværdigt er det, at det blandt arbejdere er tredie år i træk, at andelen af nyansættelser er højere end andelen end fratrædelser, og at den tendens nu også er slået igennem blandt funktionærerne. Blandt funktionærerne har afgangen ellers været højere end tilgangen i årene 2009-2012.
Det skal bemærkes, at DA-tallene på grund af forskellige opgørelsestidspunkter, metode og datagrundlag, ikke er fuldstændig sammenlignelige med personaleomsætningen på FA-området.
Metode
Personaleomsætningstallene er baseret på de lønindberetninger, FA hvert kvartal modtager fra sine medlemsvirksomheder. Personaleomsætningen er opgjort som medarbejdere, der er fratrådt fra primo til ultimo i procent af gennemsnittet af medarbejderantallet primo og ultimo. Evt. ansættelsesforhold, der starter efter primoperioden og slutter før ultimoperioden, tælles ikke med i hverken tæller eller nævner.
Eksempel på beregning af personaleomsætning
Ansatte primoAnsatte ultimoAfgangMedarbejder nr. 1Medarbejder nr. 1 Medarbejder nr. 2 Medarbejder nr. 2Medarbejder nr. 3Medarbejder nr. 3 Medarbejder nr. 4 Medarbejder nr. 5 3 medarbejdere4 medarbejdere1 medarbejder
Personaleomsætning målt på afgang:
1/((3+4)/2)x100=28,6%
Ved "kernemedarbejdere" forstås, at personen er fastlønnet og ansat på normale betingelser (dvs. ej timelønnet og ej midlertidigt ansat). Da mønsteret for personaleomsætning blandt elever vil være markant anderledes end for andre medarbejdere, er eleverne ikke med i opgørelserne. Afgrænsningen indebærer bl.a., at en person, der skifter fra at være fastlønnet til at være timelønnet, vil tælle med i afgangsraten. Tilsvarende vil en elev, der bliver fastansat som almindelig medarbejder, eller en person, der skifter fra en midlertidig kontrakt til ansættelse på normale betingelser, tælle med i personaleomsætningen som tilgang.
FA's opgørelse af personaleomsætningen er baseret på koncerner. Medarbejdere, der skifter job fra ét selskab i koncernen til et andet selskab i koncernen, tæller ikke med i sektorens samlede personaleomsætning. I opdelingen på områder tæller et sådan skift dog med, hvis det sker mellem to selskaber i koncernen, der opererer på hvert sit område – fx bank og realkredit. På grund af mange rokeringer mellem netop bank og realkredit i de seneste perioder, der ikke afspejler en forskydning af koncernernes fokus på de respektive områder, er personaleomsætningen ikke opgjort særskilt for realkredit.