Tidligere i år sendte Justitsministeriet et lovforslag i høring om implementering af det europæiske whistleblowerdirektiv, som blev vedtaget i EU tilbage i 2019.
Det danske lovforslag vakte både bekymring og kritik, bl.a. fordi forslaget lagde op til, at store koncerner skal splitte deres whistleblowerordninger op i flere ordninger.
Læs også: Bekymring over implementering af nyt whistleblowerdirektiv
Nu er lovforslaget vedtaget i Folketinget. Forslaget blev dog ændret i sidste øjeblik, så det er muligt for koncerner med datterselskaber, der har 250 medarbejdere eller mere, at fastholde en central og fælles whistleblowerordning.
”Vi er bestemt glade for, at lovforslaget blev ændret. Desværre mangler vi stadig afklaring på, hvordan de nye, generelle whistleblowerregler skal spille sammen med de særlige finansielle regler om whistleblowerordninger,” siger Claus Ryde, seniorkonsulent i FA.
Læs også: DEBAT: Implementering af whistleblowerdirektiv stiller store krav
Claus Ryde fortæller, at FA har gjort Justitsministeriet opmærksom på den manglende afklaring, og at ministeriet har indkaldt arbejdsmarkedets parter, herunder FA, til en orientering om den videre proces.
De nye regler træder i kraft den 17. december i år.