FAQ - OK20 Finansområdet

FAQ'en opdateres løbende.

Løn

Hvad er de aftalte lønstigninger i overenskomstperioden?

Der aftalt følgende lønreguleringer:

STOK’en

VOK’en

Generel lønregulering​

2,00 pct. pr. 1/7-2020​

1,20 pct. pr. 1/7-2021​

1,00 pct. pr. 1/7-2022​

Lokal lønpulje ​

 

0,80 pct. pr. 1/7-2021​

1,00 pct. pr. 1/7-2022

Generel lønregulering​

1,20 pct. pr. 1/7-2020 ​

1,20 pct. pr. 1/7-2021​

1,00 pct. pr. 1/7-2022​

Lokal ramme​

0,80 pct. pr. 1/7-2020​

0,80 pct. pr. 1/7-2021​

1,00 pct. pr. 1/7-2022

Hvad er minimumslønnen?

Minimumslønnen er 25.000 kr. pr. måned ekskl. arbejdsgivers pensionsbidrag pr. 1. juli 2021. For nyansatte pr. 1 april 2020 er minimumslønnen også 25.000 kr. pr måned.

Hvordan ser den nye generelle lønbestemmelse ud?

Lønnen aftales individuelt mellem virksomheden og medarbejderen.



Stk. 2. Lønnen skal afspejle den enkeltes indsats, kvalifikationer, uddannelse og dygtighed samt stillingens indhold og ansvar.



Stk. 3. Medarbejderen har ret til en årlig løndialog.



Stk. 4. Minimumslønnen pr. måned er kr. 25.000 ekskl. arbejdsgivers pensionsbidrag (1. juli 2021).



Stk. 5. Medarbejdere med en månedsløn på kr. 53.000 og derover, der har selvstændig arbejdstilrettelæggelse, kan ansættes på jobløn.



Stk. 6. Medarbejdere med en månedsløn på kr. 70.000 og derover ekskl. arbejdsgivers pensionsbidrag, omsorgsdage, 6. ferieuge og særligt ferietillæg kan ansættes på kontrakt.



Stk. 7. Unge under 18 år aflønnes med minimum 60 pct. af minimumslønnen. Fra og med den 1. i måneden, hvori medarbejderen fylder 18 år, sker aflønning efter overenskomstens almindelige regler.

Hvornår stiger pensionssatserne?

Pensionsbidraget forhøjes til mindst 16,9% og heraf mindst 11,65% fra virksomheden. Forhøjelsen træder i kraft som følger:

1. juli 2020 0,25 pct.

1. juli 2021 0,25 pct.

1. juli 2022 0,15 pct.

Hvilke regler gælder for den lokale lønpulje?

Den lokale lønfordeling finder sted på grundlag af

En lokalaftale om lønprincipper.

En forhandling mellem de lokale parter om fordelingen af lønpuljen.

Ved enighed om fordelingen udmønter virksomheden den aftalte fordeling af lønpuljen.

Hvis der ikke kan opnås enighed blandt de lokale parter om lønpuljens fordeling, udføres der mægling med repræsentanter for FA og Finansforbundet. Mæglingsresultatet sættes til afstemning blandt Finansforbundets medlemmer på virksomheden. Hvis medlemmerne afviser mæglingsresultatet, udmøntes lønpuljen som generelle lønstigninger.

Den aftalte generelle lønregulering samt den lokale lønpulje udmøntes med baggrund i virksomhedens lønsum bortset fra kontraktansatte med virkning fra den 1. juli i hvert år. Virksomheden dokumenterer overfor den Faglige Repræsentant, at den lokale lønpulje er anvendt i overensstemmelse med den aftalte fordeling.

Hvordan sker lønindplacering af medarbejdere fremover?

Fra 1. april 2020 er det aftalt, at lønnen aftales individuelt mellem virksomheden og medarbejderen, og lønnen skal afspejle den enkeltes indsats, kvalifikationer, uddannelse og dygtighed samt stillingens indhold og ansvar.

Det betyder, at trinsystemet udfases og ikke længere er styrende for lønindplacering. Der er ikke længere særlige indplaceringsregler afhængigt af uddannelsesniveau.

Vær opmærksom på, at medarbejdere i anciennitetsforløb ansat før 1. april 2020, fortsat skal have trinstigninger i henhold til overgangsbestemmelserne. FA vedligeholder derfor fortsat løntabellerne.

Hvornår kan vi ansætte på jobløn med selvstændig arbejdstilrettelæggelse?

For nyansatte (fra 1. april) har I mulighed for at ansætte medarbejdere på jobløn med selvstændig arbejdstilrettelæggelse med en månedsløn fra 53.000 kr.

Det er en forudsætning, at medarbejderen har medbestemmelse på arbejdets udførelse samt den tidsmæssige planlægning og udførelse af arbejdsopgaver. Herefter administrerer medarbejderen selv sin arbejdstid under hensyn til arbejdsopgaverne.

I kan også ansætte medarbejdere på jobløn med en månedsløn på mere end 45.000 kr., der arbejder inden for særlige arbejdsfunktioner/stillinger. Det kræver dog, at virksomheden og den faglige repræsentant indgår lokalaftale om, hvilke arbejdsfunktioner/stillinger, det er muligt at aftale jobløn og selvstændig arbejdstilrettelæggelse for.

Læs mere om begrebet jobløn med selvstændig arbejdstilrettelæggelse i vejledningen her.

Hvornår kan vi udmønte den lokale lønpulje?

I kan første gang udmønte den lokale lønpulje fra den 1. juli 2021. Det er nemlig aftalt, at 0,8 pct. pr. 1. juli 2021 og 1 pct. pr. 1. juli 2022 kan forhandles og fordeles i virksomhedens lokale lønpulje.

Min virksomhed har ikke nogen faglig repræsentant. Kan vi oprette en lokal lønpulje?

Er der ikke en faglig repræsentant på virksomheden, er det ikke muligt at oprette lokal lønpulje med midler fra overenskomstrammen. Medarbejdernes løn skal reguleres generelt med den fulde lønregulering.

Min virksomhed ønsker ikke at udmønte en lokal lønpulje. Er det et krav?

Nej. Virksomheden kan til enhver tid vælge at foretage en generel lønregulering.

Fagligt arbejde

Hvornår må medarbejderne vælge 2 tillidsrepræsentanter?

Fremover har medlemmer i selskaber med mere end 15 medlemmer af personaleforeningen ret til at vælge 2 tillidsrepræsentanter.

Arbejdstid

Hvornår er det muligt at ansætte medarbejdere på jobløn med selvstændig arbejdstilrettelæggelse?

Jobløn med selvstændig arbejdstilrettelæggelse gælder for medarbejdere ansat efter 1. april 2020. For medarbejdere ansat før 1. april 2020 gælder bestemmelsen fra 1. juli 2021.

Hvad hvis vi har brug for, at en medarbejder med en løn på mere end 53.000 kr./md kommer på faste tidspunkter?

Hvis I har en medarbejder, der skal have faste komme og gå-tider, gælder de almindelige regler for fastlæggelse af arbejdstiden.

Hvornår udfases overarbejde?

Det er aftalt, at overarbejde udfases den 1. juli 2021. Det betyder, at medarbejdere på overarbejde overgår til merarbejde 1. juli 2021. Håndteringen af denne overgang fremgår af overgangsbestemmelserne. Læs dem her og se afsnittet om overgangsbestemmelser i denne FAQ.

Hvad betyder selvstændig arbejdstilrettelæggelse?

Selvstændig arbejdstilrettelæggelse betyder, at medarbejderen har medbestemmelse på arbejdets udførelse samt den tidsmæssige planlægning og udførelse af arbejdsopgaver. Herefter administrerer medarbejderen selv sin arbejdstid under hensyn til arbejdsopgaverne. Selvstændig arbejdstilrettelæggelse berører ikke pligten til at deltage i nødvendige møder, uddannelse og afdelings- eller grupperelaterede aktiviteter.

Der skal ske en løbende evaluering mellem leder og medarbejder

Leder og medarbejder skal i fællesskab løbende evaluere, hvorvidt der er en fornuftig sammenhæng og rimelig balance mellem arbejdstid og omfanget af arbejdsopgaver.

Læs mere i vejledningen her.

Er der ændringer i reglerne om rådighedsvagter?

Der foretages en redaktionel gennemgang af bestemmelsen om rådighedsvagter, men der er ingen materielle ændringer.

Bliver årsnormen for IT-medarbejdere normaliseret?

Nej, der sker ikke en normalisering af årsnormen for IT-medarbejdere.

Hvad er jobløn med selvstændig arbejdstilrettelæggelse?

Medarbejdere med en fast månedsløn fra kr. 53.000 ekskl. arbejdsgivers pensionsbidrag har jobløn med selvstændig arbejdstilrettelæggelse. Det indebærer, at medarbejder og leder i fællesskab tilrettelægger arbejdstiden under hensyn til en smidig og effektiv opgavevaretagelse og under hensyn til den enkelte medarbejders behov for fleksibilitet.

Merarbejde honoreres ikke særskilt

Den aftalte løn afspejler den selvstændige arbejdstilrettelæggelse og gensidige fleksibilitet. Merarbejde honoreres således ikke særskilt.

I kan lokalt aftale jobløn fra 45.000 kr. for udvalgte arbejdsfunktioner/stillinger

I kan også aftale jobløn med selvstændig arbejdstilrettelæggelse for medarbejdere med en månedsløn fra 45.000 kr. ekskl. arbejdsgivers pensionsbidrag, der arbejder inden for aftalte arbejdsfunktioner/stillinger. Det kræver dog, at virksomheden og den faglige repræsentant indgår lokalaftale om, hvilke arbejdsfunktioner/stillinger, det er muligt at aftale jobløn og selvstændig arbejdstilrettelæggelse for.

Overgangsbestemmelserne
Vejledning om jobløn og selvstædnig arbejdstidstilrettelæggelse