Når det nye sæt regler for barsel træder i kraft til august, får begge forældre som udgangspunkt 24 ugers orlov hver med ret til barselsdagpenge efter barnets fødsel.
For lønmodtagere bliver 9 af de 24 uger øremærket. De kan derfor ikke overdrages til den anden forælder.
”Fødselstidspunktet er afgørende for, om det er de nye eller de nuværende regler, som gælder. Føder en medarbejder den 2. august eller senere, gælder de nye regler. Og det uanset terminsdatoen,” fortæller Claus Ryde, seniorkonsulent i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
Claus Ryde understreger, at alle forældre, der er i beskæftigelse som lønmodtagere på deres første fraværsdag og samtidig opfylder beskæftigelseskravet, får 9 øremærkede uger.
”Men der gælder forskellige regler for forskellige situationer. Fx er der særlige regler for længden af orloven, hvis forældrene ikke bor sammen på fødselstidspunktet, eller hvis forælderen er soloforældre. Der er også forskellige regler for, hvor meget orlov der kan overdrages til den anden forælder afhængigt af forældrenes beskæftigelse,” siger Claus Ryde og understreger:
”FA sætter stor pris på, at Udbetaling Danmark har delt sit vejledningsmateriale. Vi arbejder også selv på at kunne give mere information. Siden vedtagelsen af de nye regler i barselsloven har FA foreslået begge forbund for at drøfte, om de nye lovregler kan rummes i overenskomsterne som de er. Når det er muligt at sige mere om dette arbejde, vil vi orientere herom.”
Udbetaling Danmark har netop udgivet en række vejledninger til de nye regler, som kan hentes herunder.
Også Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har udsendt en vejledning.
I april holdt FA et webinar om de nye regler. Webinaret kan ses eller genses via linket nedenfor.
Spørgsmål om barselsregler kan rettes til FA’s jurister på telefon 3391 4700 eller via mail fa@fanet.dk.