Finanssektoren ligger fortsat i toppen, når arbejdsmiljøet i sektoren sammenlignes med arbejdsmiljøet i andre brancher. Det gælder både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø.
Arbejdsmiljøet i finanssektoren er blandt andet kendetegnet ved:
- Et lavt sygefravær ifølge FA’s sygefraværsstatistik
- Et lavt antal røverier
- Et lavt antal anmeldte arbejdsulykker og erhvervssygdomme
- Et lavt antal reaktioner (påbud m.v.) fra Arbejdstilsynet efter tilsynsbesøg
- Et stort antal grønne smileys til sektoren på Arbejdstilsynets hjemmeside.
Finanssektoren får kun ganske få reaktioner, når Arbejdstilsynet kommer på besøg.
Udfordringer
Selv om arbejdsmiljøet i finanssektoren er sundt og sikkert, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer.
Et eksempel indenfor det psykiske arbejdsmiljø er den ledelsesmæssige udfordring med at sikre, at forandringer i virksomhederne ikke unødigt påvirker medarbejdernes trivsel negativt. En anden udfordring er håndtering af situationer, hvor der forekommer en ekstraordinær stor arbejdsmængde og tidspres. Indenfor fysisk arbejdsmiljø er især generende støj et stigende opmærksomhedspunkt. Støj kan nemlig være årsag til både sygefravær og til gener såsom stress og nedsat produktivitet.
Langt de fleste virksomheder i finanssektoren har både evnerne og viljen til at sætte ind med forebyggelse og løsninger af arbejdsmiljøproblemer. FA bistår virksomhederne blandt andet i regi af netværk for arbejdsmiljøansvarlige.
Ændringer i BAR-systemet på vej
Arbejdsmiljørådet, som FA er repræsenteret i, meddelte i foråret 2015 beskæftigelsesministeren, at rådet ville tage partssystemets opgaver, struktur og økonomi op til nærmere overvejelse. Baggrunden var, at der for 2016 kunne forudses en markant nedgang i partsmidlerne, der er finansieret via finansloven.
Arbejdsmiljørådet ønsker derfor at fremme samarbejdet og koordineringen mellem rådet og branchearbejdsmiljørådene, så viden, erfaringer og ressourcer kan udnyttes mere effektivt, og så partssystemet systematisk og i højere grad får synergi ud af et samarbejde på tværgående områder.
Arbejdsmiljørådet har blandt andet fremhævet behovet for, at strukturen fra branchearbejdsmiljørådene i tilstrækkelig grad afspejler virksomhedernes og de ansattes behov, erhvervsstrukturen og forhandlingsstrukturen på arbejdsmarkedet. Derfor har rådet fremsendt et helt konkret forslag til en ny struktur for branchearbejdsmiljørådene. I forslaget ligger en reduktion af de hidtidige 11 branchearbejdsmiljøråd til fem branchearbejdsmiljøfællesskaber.
Det forventes, at beskæftigelsesministeren snarest tiltræder indstillingen fra Arbejdsmiljørådet.
Enighed mellem FA, Finansforbundet og Forsikringsforbundet
Det er lykkedes FA at nå til enighed med Finansforbundet og Forsikringsforbundet om en fælles indstilling til beskæftigelsesministeren om, at finanssektoren med virkning fra 1. januar 2017 skal være en del af branchearbejdsmiljøfællesskabet for det private kontorområde.
Organisering og planlægning af finanssektorens skifte fra det mere offentligt prægede BAR FOKA til det nye BFA ventes at ske i efteråret 2016. Økonomien for de nye branchearbejdsmiljøfællesskaber ventes først fastlagt i forbindelse med finanslovsforhandlingerne for 2017.
Samarbejde med Finansforbundet og Forsikringsforbundet
FA har fortsat det direkte samarbejde med Finansforbundet og Forsikringsforbundet på arbejdsmiljøområdet, hvor fokus er på de arbejdsmiljøudfordringer, som sektoren udsættes for. Det er primært udfordringer inden for trivsel og psykisk arbejdsmiljø.
I samarbejdet ser parterne blandt andet på, hvordan performancemålinger kan bruges som et redskab i virksomhederne uden, at det behøver at påvirke medarbejdernes trivsel og psykiske arbejdsmiljø i negativ retning.
Samarbejdet med forbundene ventes blandt andet at resultere i et inspirationskatalog til virksomhederne samt et redskab, som kan forbedre samarbejde og dialog mellem ledere og medarbejdere.
Der var tæt på fuldt hus, da FA, Finansforbundet og Forsikringsforbundet holdt arbejdsmiljøkonference om sammenhængen mellem trivsel og bundlinje i januar. ”Arbejdsgiverne har et særligt juridisk ansvar for at sikre arbejdsmiljøet. Men trivsel er reelt et fælles ansvar,” lød det blandt andet. Foto: FA
Ny prioritering af Arbejdstilsynets risikobaserede tilsyn
Finanssektoren har fra 1. januar 2016 konstateret en væsentlig reduktion i antallet af risikobaserede tilsynsbesøg fra Arbejdstilsynet.
Baggrunden skal findes i den nye arbejdsmiljøreform, som trådte i kraft 1. januar i år. Reformen betyder blandt andet, at Arbejdstilsynet skal fokusere sin tilsynsindsats på de virksomheder og brancher, hvor der er størst risiko for problemer med arbejdsmiljøet, og som har de mest alvorlige arbejdsmiljøproblemer. Ifølge aftalen skal Arbejdstilsynet dog fortsat besøge en lille andel af andre virksomheder på baggrund af stikprøver.
De færre tilsynsbesøg betyder på den ene side, at virksomhederne skal bruge færre kræfter og ressourcer på tilsynsbesøg, som normalt ikke udløser nogen reaktion fra tilsynets side. På den anden side betyder de færre besøg et mindre antal grønne smileys til finanssektoren på Arbejdstilsynets hjemmeside.
Læs mere om de færre tilsynsbesøg.
Støj i fokus
FA har noteret sig, at der er sket en forskydning af fokus i tilsynsbesøgene, der nu også ofte omfatter udsættelse for generende støj. Der har således i årets løb været et par eksempler på virksomheder, som ligefrem har modtaget påbud om at få undersøgt forholdene af eksperter og/eller foretage foranstaltninger (fx akustikregulering), som kan dæmpe generende støj i eksempelvis lokaler, hvor der betjenes kunder.
Forebyggelse af vold, trusler og chikane uden for arbejdstiden
Arbejdsmiljøloven er blevet ændret, hvorefter virksomhederne skal forebygge vold, trusler og chikane, som finder sted uden for medarbejderens arbejdstid, herunder på nettet.
Baggrunden for lovændringen er, at især forskellige grupper af offentligt ansatte med borgernære opgaver i stigende omfang er udsat for vold, trusler og chikane – ikke blot i arbejdstiden, men også udenfor. En del af disse chikaner foregår på internettet, eksempelvis på de sociale medier.
Finanssektoren har - udover røverier - også oplevet eksempler på vold, trusler og chikane af medarbejdere både i og uden for arbejdstiden. Der er ikke nogen fælles statistik over antallet af disse hændelser, men virksomhederne oplever et stigende antal situationer, hvor deres medarbejdere rapporterer om krænkelser på grund af deres job.
Allerede inden lovændringen trådte i kraft har en række virksomheder iværksat forskellige former for forebyggende foranstaltninger. FA har ved flere lejligheder taget temaet op i netværket for arbejdsmiljøansvarlige, hvor virksomhederne drøfter og udveksler erfaringer om bl.a. forebyggelsestiltag.