I beretningsperioden har FA været en flittig gæst på Christiansborg.
FA har eksempelvis holdt møder med Hans Andersen, arbejdsmarkedsordfører for Venstre, Lennart Damsbo, medlem af arbejdsmarkedsudvalget for Socialdemokratiet, Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for SF, Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører for DF, Josephine Fock, daværende arbejdsmarkedsordfører for Alternativet og Joachim B. Olsen, beskæftigelsesordfører for LA.
Møderne har især omhandlet håndhævelsesdirektivet, trepartsforhandlingerne og revision af den nuværende ferielov.
Håndhævelsesdirektivet
Den danske regering ønsker at implementere håndhævelsesdirektivet ved at oprette en fond, som alle private og offentlige arbejdsgivere skal betale til. Fonden skal sikre udenlandske ansatte, som kommer i klemme på det danske arbejdsmarked. Udover at udbetale tabt løn skal fonden også inddrive penge fra virksomheder, der i Arbejdsretten bliver dømt for ikke at betale løn eller pension.
FA har modarbejdet oprettelsen af fonden, som FA mener er et udtryk for en betydelig overimplementering af håndhævelsesdirektivet. Ved at oprette fonden kommer ordentlige virksomheder i én branche til at betale for virksomheder, der ikke har styr på tingene i en helt anden branche. Og det er ikke rimeligt, mener FA, der i stedet har foreslået, at der indføres et reelt kædeansvar i bygge- og anlægsbranchen, som det fremgår af direktivet eller en forsikringsordning.
Et flertal på Christiansborg vedtog fonden den 3. juni.
Læs mere om håndhævelsesdirektivet.
Trepartsforhandlinger
FA er blevet inviteret med og har deltaget i trepartsforhandlingerne fra starten og forventer at deltage hele vejen igennem.
Første fase af trepartsforhandlingerne handlede om, hvordan der kan opnås en øget arbejdsmarkedsintegration af flygtninge. Forhandlingerne blev indledt i februar og mundede allerede før påske ud i en trepartsaftale.
FA deltog aktivt og konstruktivt i forhandlingerne og fik flere mærkesager igennem i den endelige aftaletekst. FA stod som udgangspunkt godt rustet i forhandlingerne, fordi finanssektoren allerede for 10 år siden indskrev et integrationsprotokollat i overenskomsterne. Protokollatet giver gode muligheder for integration af flygtninge i medlemsvirksomhederne.
Anden fase af trepartsforhandlingerne handler om, hvordan vi sikrer tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft, herunder tilstrækkeligt med praktikpladser til unge på erhvervsuddannelserne. Forhandlingerne gik i gang i april og forventes afsluttet i august 2016.
Regeringen har annonceret, at trepartsforhandlingerne vil holde pause, mens overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked pågår. Derefter vil forhandlingerne blive genoptaget om andre udfordringer på det danske arbejdsmarked.
Ferielovsudspil
Regeringen nedsatte sidste år et udvalg, som skal revidere ferieloven. Planen er, at udvalget i efteråret 2016 skal komme med bud på, hvordan ferieloven kan gøres mere moderne, fleksibel og robust. Den proces ønsker FA at påvirke.
Derfor har FA udarbejdet sit eget forslag til en ny ferielov. Forslaget gør på en række punkter op med den nuværende ferielov. FA har præsenteret sit udspil i beskæftigelsesministeriet og for forskellige folketingspolitikere. Målet er at inspirere regeringen i dens revision af ferieloven.
Se FA’s udspil til en ny ferielov.
FA har holdt flere møder med folketingspolitikere i den forgangne beretningsperiode. Foto: FA
Konference på Christiansborg
Som et led i den politiske interessevaretagelse holdt FA en større konference på Christiansborg i januar 2016. Konferencen løb af stablen i Fællessalen og havde titlen ”Udfordringer på fremtidens arbejdsmarked – hvordan tackler vi dem?”
Konference blev et tilløbsstykke med mere end 100 deltagere fra et bredt udsnit af det politiske liv, universitetsverdenen, arbejdsmarkedets parter og finanssektoren.
Blandt oplægsholderne var beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), der blandt andet talte om den manglende sammenhæng mellem uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet.
Ministeren fremhævede, at der i dag er et mismatch mellem de kompetencer de studerende tilegner sig i uddannelsessystemet, og de kompetencer som erhvervslivet efterspørger. Ministeren fremhævede også de enorme kompetenceskift, der sker i finanssektoren.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) taler på FA’s konference i januar 2016. Foto: FA
Udover beskæftigelsesministeren holdt følgende oplæg på konferencen: Adm. direktør i FA, Mariane Dissing, professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning, Per Kongshøj Madsen, professor ved CBS, Jesper Rangvid, CEO i Alm. Brand, Søren Boe Mortensen og CEO i EY, Jesper Koefoed.
Arrangementet blev afrundet med en paneldebat mellem fire folketingsmedlemmer og repræsentanter for arbejdsmarkedets parter.
For yderligere at styrke sit politiske arbejde har FA ansat en public affairs chef pr. 1. juni 2016.