Uddannelsespolitik generelt
FA har efter folketingsvalget i 2015 brugt en del ressourcer på at orientere de nye ministre og ordførere på uddannelsesområdet om FA’s holdninger på en række uddannelsespolitiske områder, blandt andre:
- Studiefremdriftsreformen
FA’s indsats bidrog til en opblødning af studiefremdriftsreformen i form af en politisk aftale ultimo 2015. Aftalen indebærer, at studiefremdriftsreformen bliver mere fleksibel fra 1. september 2016. Det giver de studerende bedre muligheder for at stifte bekendtskab med arbejdsmarkedet undervejs i studierne. - Taxametersystemet
FA arbejder for, at taxametersystemet i sig selv skal fremme kvalitet og relevans i de videregående uddannelser, sådan som regeringen også har lagt op til i regeringsgrundlaget. FA er kommet med i regeringens dialoggruppe, hvor regeringen og 13 organisationer drøfter forskellige aspekter af et nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser. Dialoggruppen holdt sit første møde i marts 2016 og afslutter sit arbejde ved udgangen af 2016. Regeringen forventes at fremlægge sit forslag til et nyt bevillingssystem i 2017.
Finansuddannelsen
FA har i beretningsåret fortsat samarbejdet med Finansforbundet og Forsikringsforbundet om, at studenter også efter overgangsordningens udløb i 2020 kan få to-årige hovedforløb på finansuddannelsen. Det er en lang og sej kamp, for EUD-reformen afspejler et stærkt politisk ønske om, at overgangsordningen udløber i 2020.
Det fremgår imidlertid af den politiske aftale om EUD-reformen, at ”Aftalepartierne mødes inden udgangen af 2019 for at tage endelig stilling til overgangsordningen”. FA arbejder videre med at fastholde politikerne på denne aftale, så intet er besluttet politisk om studenters fremtidige ret til to-årige hovedforløb.
Med EUD-reformen er finansuddannelsen på erhvervsskolerne blevet ændret til en ren EUX-uddannelse, som betyder, at eleverne både kvalificerer sig til hovedforløbet på uddannelsen, men også til optagelse på en videregående uddannelse.
FA har brugt en del ressourcer på at sikre en ny uddannelsesbekendtgørelse for finansuddannelsen, der så vidt muligt afspejler det hovedforløb på finansuddannelse, som sektoren kender.
EUD-reformen indebærer desuden helt nye voksenspor for erhvervsuddannelserne (EUV1-3). FA har arbejdet på, at EUV1-3 bliver ændret på grund af nogle uhensigtsmæssigheder, der betyder, at voksensporene virker mod hensigten om at få flere voksne ind på erhvervsuddannelserne. Fagligt Udvalg har desuden fundet en løsning inden for de nye voksenspor for de ansatte i sektoren, som ønsker at tage finansuddannelsen som voksne.
Finanssektoren ansatte i 2015 134 elever mod 157 året før. De er fordelt med 93 elever på Forsikringsakademiet og 41 elever på Finanssektorens Uddannelsescenter. Faldet i optaget fra 2014 til 2015 blev begrundet med de udfordringer, og dermed den usikkerhed, der opstod med EUD-reformen.
Dertil kommer, at en række virksomheder kun optager elever hvert andet år. Hovedparten af eleverne blev i 2015 ansat efter den gamle ordning. Der var dog et par virksomheder, der ønskede at støtte op om EUD-reformen og derfor valgte at ansætte sine elever efter den nye ordning.
Det betød, at disse elever som de første finanselever skulle gennemføre et grundforløb på én uge, inden de kunne starte på skoleundervisningen i hovedforløbet.
Finanssektoren ansatte i 2015 134 elever mod 157 året før. Foto: Shutterstock.
Akademiuddannelsen i Finansiel Rådgivning
FA’s bestyrelse besluttede i september 2014, at FA fra 2016 alene skal bibeholde den politiske interessevaretagelse i forhold til AU-området. FA overdrog derfor pr. 1. januar 2016 ansvaret for udvikling af undervisningsmaterialer og E-learning til erhvervsakademierne Cphbusiness og IBA Kolding.
Det samlede antal tilmeldinger til AU(FR) lå i foråret 2016 på samme niveau som i foråret 2015. Der var dog et fald på 27 procent i tilmeldingerne fra bank, realkredit og forsikring. Faldet opvejes til gengæld af en stor stigning i tilmeldingerne fra ejendomsmæglerbranchen. Det faldende antal deltagere hænger sammen med det faldende antal finanselever, som traditionelt fortsætter deres uddannelse på AU(FR).
Finansøkonom- og finansbacheloruddannelserne
FA og repræsentanter fra sektoren deltager aktivt i bestyrelser, uddannelsesudvalg og erhvervsakademinetværk med henblik på at sikre, at der er tilstrækkeligt med kvalificerede dimittender både regionalt og nationalt. Herudover sikrer deltagelse i udvalg og netværk, at uddannelserne løbende justeres for at matche sektorens kompetencebehov.
Sommeroptaget på finansbacheloruddannelsen voksede med 35 procent fra 2014 til 2015, mens optaget på finansøkonomuddannelsen i 2015 var på samme niveau som i 2014. Til sammenligning steg sommeroptaget på finansbacheloruddannelsen 15 procent fra 2013 til 2014. Begge uddannelser har en forholdsvis lav dimittendledighed på ca. 6 procent.
Væksten i optaget på finansbacheloruddannelsen harmonerer godt med det stigende kompetencebehov og den stigende efterspørgsel på finansbachelorer i sektoren, som bl.a. skyldes, at den finansielle rådgivning gennem de senere år er blevet gradvist mere kompleks.
I 2015 er der oprettet et nyt udbud af Finansbacheloruddannelsen på IBA i Kolding og et nyt udbud af Finansøkonomuddannelsen på Erhvervsakademi SydVest, som udbyder uddannelsen i Sønderborg.
Prækvalifikation
I 2015 havde fire erhvervsakademier med støtte fra FA søgt om prækvalifikation til at udbyde finansbacheloruddannelsen. Alle ansøgningerne blev afvist af Uddannelses- og Forskningsministeriets Rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser (RUVU).
RUVU har tilkendegivet, at der skal etableres en bedre sammenhæng mellem Finansøkonom- og Finansbacheloruddannelsen, før man vil godkende yderligere udbud. I dag er der en meritaftale uddannelsesinstitutionerne imellem, som ministeriet ikke finder optimal. Ministeriet har derfor inviteret uddannelsesinstitutionerne og arbejdsmarkedets parter, herunder FA, til dialog med henblik på at få bedre sammenhæng mellem de to uddannelser.